Kruche ciasto razowe, świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w delikatnej serowo śmietankowej masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........
Składniki : / foremka ok. 26 cm/
ciasto:
nadzienie:
- 250 g liści bietoli lub świeżego szpinaku/ po ugotowaniu /
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 150 ricotty
- 100 ml gęstej śmietany
- 100 g żółtego sera/ Ementaler, Gruvere/
- 2 -3 suszone pomidory
- 1/2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
- 1 łyżka nasion słonecznika
Wykonanie:
-Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść
kruche ciasto /jeśli wymaga dodać odrobinę zimnej wody/.
-Ciasto rozwałkować i przełożyć
do okrągłej foremki /wyłożyć dno i boki/, nakłuć widelcem.
-Foremkę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
-Schłodzone ciasto podpiec w gorącym piekarnika na złoty kolor /ok.10 min/
-Schłodzone ciasto podpiec w gorącym piekarnika na złoty kolor /ok.10 min/
-W międzyczasie
przygotować nadzienie.
-Liście bietoli /lub szpinaku/ ugotować na parze, dobrze
odsączyć i pokroić.
-Ricottę , śmietanę i jajka wymieszać w misce.
-Dodać pokrojone liście, suszone pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku, starty żółty ser i przyprawy.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Przygotowany farsz przelać na podpieczony spód ciasta.
-Wierzch posypać ziarenkami słonecznika.
robiłam kiedys podobną tartę tylko szpinak potraktowałam blenderem z panasonica,dodałam jeszcze do środka sezam i fetę z suszonymi pomidorami. Była rewelacyjna.
OdpowiedzUsuńrzeczywiście tarty można piec w przeróznych wersjach smakowych...........i zawsze są niepowtarzalne..
Usuń