10.05.2015

Placuszki serowo-jogurtowe z jabłkami




Zanim  na naszych stołach na dobre zagoszczą  truskawki, maliny czy jagody możemy  wykorzystać ostatnie , wciąż jeszcze smaczne ,choć mniej wartościowe jabłka. 
Odrobina  jagodowej konfitury  nadaje   całości  smacznego  , kolorowego akcentu.
Składniki: /8 szt/
  • 100 g ricotty
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki  otrąb pszennych /lub owsianych/
  • 1 mały jogurt naturalny
  • ½ łyżeczki mieszanki: cynamonu, kurkumy i imbiru
  • szczypta soli
  • olej  do smażenia
 Wykonanie:
-Jabłka obrać, pokroić na cząstki i przełożyć do rondelka.
-Wlać /na dno/niewielką ilość wody i dusić owoce na niewielkim ogniu do miękkości.
-Rondelek  przykryć pokrywką  i od czasu do czasu poruszać by jabłka nie przywierały do dna.
W razie potrzeby dodać odrobinę wody.
Jabłka powinny być miękkie ,ale jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/.
-Składniki ciasta starannie wymieszać  w misce.
-Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ .
-Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor.
-Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami.
-Wierzch  posypać cynamonem i udekorować  konfiturą .
 Można podawać na ciepło i na zimno.


1 komentarz: