Zanim na naszych stołach na dobre zagoszczą truskawki, maliny czy jagody możemy wykorzystać ostatnie , wciąż jeszcze smaczne ,choć mniej wartościowe jabłka.
Składniki: /8 szt/
- 100 g ricotty
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki otrąb pszennych /lub owsianych/
- 1 mały jogurt naturalny
- ½ łyżeczki mieszanki: cynamonu, kurkumy i imbiru
- szczypta soli
- olej do smażenia
-Jabłka obrać, pokroić na cząstki i przełożyć do rondelka.
-Wlać /na dno/niewielką ilość wody i dusić owoce na
niewielkim ogniu do miękkości.
-Rondelek przykryć
pokrywką i od czasu do czasu poruszać by
jabłka nie przywierały do dna.
W razie potrzeby dodać odrobinę wody.
Jabłka powinny być miękkie ,ale jednocześnie nie rozgotowane
/jędrne/.
-Składniki ciasta starannie wymieszać w misce.
-Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć
pędzelka/ .
-Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor.
-Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami.
-Wierzch posypać
cynamonem i udekorować konfiturą .
Można podawać na ciepło i na zimno.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń