Niezwykle prosta i smaczna sałatka wiosenna ze szparagami i jajkiem w roli głównej.
Pozostałe składniki
to: ugotowana fasolka szparagowa, świeże listki szpinaku i pomidor.
Całość doprawiona
świeżo zmielonym pieprzem i sosem
winegret przygotowanym
na bazie oliwy z oliwek i octu winnego.
Dodatek
chrupiących orzeszków piniowych to
głównie dekoracja ,choć z pewnością
nadaje daniu ciekawego smaku.
Składniki:
szparagi zielone
fasolka szparagowa zielona
młode listki szpinaku
pomidory
jajka ugotowane na
twardo
sos sałatkowy winegret
orzeszki piniowe /tostowane/
Wykonanie:
-Szparagi i fasolkę szparagową ugotować /al dente/ w
osolonej wodzie. Odsączyć i wystydzić.
-Liście szpinaku umyć, pomidor obrać ze skórki , usunąć gniazda nasienne i
pokroić w cząstki.
-Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki.
-Wszystkie składniki ułożyć w dowolnej kompozycji na półmisku lub w salaterce.
-Doprawić do smaku solą , pieprzemi skropić sosem sałatkowym.
-Wierzch posypać orzeszkami.
Wygląda naprawdę świetnie!
OdpowiedzUsuńhttp://artofcooking2.blogspot.com/