Błyskawicznie przygotowany i błyskawicznie zjedzony.............
Składniki: (2-3 porcje)
- 150 g podłużnych biszkoptów
- 150 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mocnej kawy
- 2-3 łyżki słodkiego wina Marsala
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji
Wykonanie:
-Jajka dokładnie umyć i sparzyć.
-Zaparzyć mocną kawę.
-Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęsty puch .
-Ucierając krem dodawać po łyżce serek mascarpone.
-Pianę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem.
-Kawę wymieszać z winem.
-Połowę biszkoptów nasączyć przygotowanym płynem /kilka sekund/
i ułożyć w na dnie szklanego naczynia.
-Na biszkopty wyłożyć połowę kremu mascarpone, przykryć pozostałymi biszkoptami
nasączonymi w kawie.
-Wyłożyć resztę kremu, wyrównać wierzch .
-Deser wstawić na 1 godzinę do lodówki.
-Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.
-Schłodzony deser przed podaniem posypać czekoladową posypką , a na wierzchu ułożyć dekoracyjne kostki lub kulki czekoladowe.
Talerzyki z deserem udekorować kremem czekoladowym.
Wygląda apetycznie:)!
OdpowiedzUsuń