Proste, zdrowe ciasteczka na bazie banana z dodatkiem midzy innymi : otrębów,
kokosu, orzechów, sezamu...
.....oto kolejny eksperyment , w wyniku którego powstały te oto pyszne słodkie ,
śniadaniowe krążki .
Dodatek truskawek pełni tu głównie rolę dekoracyjną, choć nadaje ciastkom
fajnego, świeżego posmaku.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki kokosowej/ drobniutkie wiórki/
- 1 łyżka mielonych orzechów/użyłam nerkowce/
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 5-6 szt. małych truskawek
Wykonanie:
-Wszystkie składniki sypkie wymieszać.
-Obrane banany umieścić w
misce , starannie rozgnieść i skropić
sokiem z cytryny.
-Dodać oliwę i
wsypać przygotowaną mieszankę .
-Przy pomocy łyżki lub
widelca połączyć wszystkie składniki.
-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do
temp. 180 st.C.
-Łyżką do lodów kłaść w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć.
-Na środku każdego ciastka
wgnieść połówkę , lub plaster truskawki .
-Blachę wstawić do piekarnia i piec ok.20-25 minut.
Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenna i pozostawić
do przestygnięcia.
Ciasteczka bananowe z koktejlem truskawkowym / tym razem na bazie mleka kokosowego/ to moje ulubione śniadanie.
Fajny pomysł. Kawałki truskawek wyglądają uroczo;)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis ;-)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne ciastka :) Smaczne :)
OdpowiedzUsuń