5/25/2015

Crostata z marmoladą brzoskwiniową.


 Włoska klasyka smaku czyli  najpopularniejsze ciasto : crostata di marmellata.
Jedno z niewielu ciast, które piecze się na co dzień w każdym włoskim domu.
Prostota i naturalne składniki ,to najbardziej charakterystyczne cechy tego 
zwyczajnego kruchego ciasta z marmoladą.

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g  zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny /do smaku
oraz
  gęsta marmolada brzoskwiniowa  /lub inny dowolny smak / ok.250-300 g

Wykonanie:
-Mąkę i masło  posiekać nożem, dodać  pozostałe składniki i szybko zarobić.
-Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
-Ze schłodzonego ciasta odciąć kawałek /ok.1/3/,  a resztę rozwałkować na grubość
 ok.4-5 mm i uformować  okrąg .  
- Przy pomocy wałka przełożyć do okrągłej foremki.
-Odcięty wcześniej kawałek rozwałkować  i  wyciąć niezbyt szerokie  paski lub  uformować ręką cienkie wałeczki.
 -Ciasto nakłuć widelcem  i pokryć marmoladą.
-Na wierzchu utworzyć kratkę z  wałeczków lub paseczków ciasta.
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i piec ok. 35-40 minut.
Wierzch powinien  się  ładnie przyrumienić, a ciasto odstawać od foremki.


 Z  podanych składników można upiec również mini crostaty:


3 komentarze:

  1. Bardzo kusząca propozycja,zwłaszcza z tą marmolada;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Zainteresowanych zapraszam również do mnie na bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zazwyczaj bardzo chętnie uwielbiam kuchcić w kuchni wszystko co jest z mąki. Od kiedy sięgam pamięcią u mnie rodzinie zawsze królowały potrawy mączne i tak naprawdę na tym również się wychowałam. Teraz bardzo chętnie sięgam po porady kulinarne z https://basiazsercem.pl/ gdzie oczywiście mąka jest głównym składnikiem. W takiej sytuacji mogę smażyć lub wypiekać co tylko zechcę i na co akurat mam ochotę.

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)