Jedno z niewielu ciast, które piecze się na co dzień w każdym włoskim domu.
Prostota i naturalne składniki ,to najbardziej charakterystyczne cechy tego
zwyczajnego kruchego ciasta z marmoladą.
Składniki:Prostota i naturalne składniki ,to najbardziej charakterystyczne cechy tego
zwyczajnego kruchego ciasta z marmoladą.
- 300 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 jajko
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny /do smaku
oraz
gęsta marmolada
brzoskwiniowa /lub inny dowolny smak / ok.250-300 g
Wykonanie:
-Mąkę i masło posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zarobić.
-Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
-Ze schłodzonego ciasta odciąć kawałek /ok.1/3/, a resztę rozwałkować na grubość
ok.4-5 mm i uformować okrąg .
- Przy pomocy wałka przełożyć do okrągłej
foremki.
-Odcięty
wcześniej kawałek rozwałkować i wyciąć niezbyt szerokie paski lub
uformować ręką cienkie wałeczki.
-Ciasto
nakłuć widelcem i pokryć marmoladą.
-Na wierzchu utworzyć kratkę z wałeczków lub paseczków ciasta.
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego
do temp.180 st.C i piec ok. 35-40 minut.
Bardzo kusząca propozycja,zwłaszcza z tą marmolada;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Zainteresowanych zapraszam również do mnie na bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj bardzo chętnie uwielbiam kuchcić w kuchni wszystko co jest z mąki. Od kiedy sięgam pamięcią u mnie rodzinie zawsze królowały potrawy mączne i tak naprawdę na tym również się wychowałam. Teraz bardzo chętnie sięgam po porady kulinarne z https://basiazsercem.pl/ gdzie oczywiście mąka jest głównym składnikiem. W takiej sytuacji mogę smażyć lub wypiekać co tylko zechcę i na co akurat mam ochotę.
OdpowiedzUsuń