Bardzo smaczna zapiekanka makaronowa z pomidorowym sosem z soczewicą
i świezymi liśćmi bietoli /lub szpinaku/ .
Całość wykończona tradycyjnym sosem beszamelowym i obowiazkowo zółtym serem.
i świezymi liśćmi bietoli /lub szpinaku/ .
Całość wykończona tradycyjnym sosem beszamelowym i obowiazkowo zółtym serem.
Ragu' z soczewicy przygotowuje się podobnie jak tradycyjny, włoski sos mięsny.
Potrzebujemy do tego warzywa /cebula, marchew i seler/ przecier pomidorowy,a zamiast mięsa soczewicę.
Potrzebujemy do tego warzywa /cebula, marchew i seler/ przecier pomidorowy,a zamiast mięsa soczewicę.
Aby przygotować moją wersję sosu należy wcześniej ugotować soczewicę ,
a następnie połączyć ją z podgotowanym sosem pomidorowym .
a następnie połączyć ją z podgotowanym sosem pomidorowym .
Tym razem jednak do zapiekanki użyłam gotowej soczewicę z kartonu /świetne rozwiązanie/.
Zamiast liści bietoli można wykorzystać świeży szpinak.
Ilośc składników / u mnie tylko przykładowa / można dowolnie zmieniać w zalezności od tego ile warstw zapiekanki chcemy otrzymać i jak dużej formy użyjemy.
Zapiekanka zawsze sie uda.
Moją lazanie upiekłam w dwóch niewielkich formach/ można użyć jednej dużej/.
Składniki:Zapiekanka zawsze sie uda.
Moją lazanie upiekłam w dwóch niewielkich formach/ można użyć jednej dużej/.
- 2-3 spore garści liści bietoli /lub szpinaku/
- 250 g ugotowanej soczewicy
- 500 ml „passaty” pomidorowej
- 1 mała marchewka
- kawałek selera naciowego
- ½ cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz /do smaku/
- 12 płatów makaronu lasagne / do zapiekania bez wstepnego gotowania/
- 150 pikantnego żółtego sera (np. cheddar)
- 50 g parmezanu (lub pecorino)
sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- gałka muszkatołowa świeżo starta (do smaku
Wykonanie:
-Liście bietoli /szpinaku / króciutko podgotować w lekko osolonej wodzie.
-Przełożyć
na sitko , odsączyć .
-Cebulę,
marchew i seler drobniutko pokroić i podsmażyć
na oliwie.
-Wlać sos
pomidorowy i mieszając od czasu do czasu gotować ok.15 minut do zgęstnienia sosu.
-Doprawić do
smaku solą i pieprzem , a naste pnie
połączyć z ugotowaną soczewicą.
-Gotowy sos
odstawić do przestudzenia.
-W
międzyczasie ugotować sos beszamelowy.
-Masło
podgrzać w rondelku, dodać mąkę i podsmażyć.
-Stopniowo dolewać mleko energicznie mieszając.
-Gotować do
zgęstnienia sosu.
-Odstawić z
ognia.
-Doprawić do
smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
-Ser zetrzeć.
-Ser zetrzeć.
-Dno naczynia wysmarować cienką warstwą
beszamelu.
-Ułożyć na nim płaty lasagne, posmarować cienką
warstwą beszamelu i kolejno warstwami nakładać: sos pomidorowy soczewicą,
zielone liście i ser.
-Przekładać do wykorzystania składników.
- Na
wierzchu ułożyć płaty lasagne posmarowane beszamelem , skropione resztą sosu i posypane serem.
-Zapiekać w 190 stopniach przez ok. 30-35 minut
do zarumienienia się wierzchu.
-Przed pokrojeniem odczekać chwilę, aby składniki zapiekanki odpoczęły.
Makaron można wcześniej
obgotować, kilka sekund do gotującej się wody, dzięki
temu skraca się czas zapiekania.
A to nie jest czasem cieciorka? ;)
OdpowiedzUsuńnie, to jest soczewica.Cieciorka /jeśli się nie myle, to jest ciecierzyca jest nieco wieksza/.
UsuńOooo bede probowac!
OdpowiedzUsuńWpadnij do mnie na łososia, lub fit frytki! :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Zapraszam!:)
Wygląda smakowicie! Ostatnio ograniczam mięso i kupiłam soczewicę :P Może wykorzystam ten ciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuńafterglowpoint.blogspot.com
Mniam jak tu smacznie:))))) i jak dawno mnie tu nie było........Muszę znowu zabrać sie za Twoje przepisy. Tak mi brakuje Italii!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń