03.05.2015

Lazania z ragu' z soczewicy


Bardzo smaczna zapiekanka  makaronowa z pomidorowym sosem z soczewicą
i świezymi liśćmi bietoli /lub szpinaku/ .
Całość wykończona tradycyjnym sosem beszamelowym i  obowiazkowo zółtym serem. 

Ragu' z soczewicy przygotowuje się  podobnie jak  tradycyjny, włoski sos mięsny. 
Potrzebujemy  do tego   warzywa /cebula, marchew i seler/ przecier pomidorowy,a zamiast mięsa soczewicę.
Aby przygotować moją wersję sosu należy  wcześniej ugotować soczewicę , 
a następnie  połączyć ją z podgotowanym  sosem pomidorowym .
Tym  razem jednak do  zapiekanki użyłam  gotowej   soczewicę z kartonu /świetne rozwiązanie/. 
Zamiast liści bietoli można  wykorzystać  świeży szpinak.
Ilośc składników / u mnie tylko przykładowa / można dowolnie zmieniać w zalezności od tego ile warstw  zapiekanki chcemy otrzymać i  jak dużej    formy  użyjemy. 
Zapiekanka zawsze sie  uda. 
Moją lazanie upiekłam w dwóch  niewielkich formach/ można użyć jednej dużej/.

Składniki:
  • 2-3 spore garści  liści bietoli /lub szpinaku/
ragu' z soczewicy 
  • 250 g ugotowanej soczewicy
  • 500 ml „passaty” pomidorowej
  • 1 mała marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • ½  cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz /do smaku/
  • 12  płatów makaronu lasagne / do zapiekania bez wstepnego gotowania/
  • 150 pikantnego żółtego sera (np. cheddar) 
  • 50 g parmezanu (lub pecorino)
sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka 
  • sól (do smaku)
  •  pieprz (do smaku)
  • gałka muszkatołowa świeżo starta (do smaku


Wykonanie:
-Liście  bietoli /szpinaku / króciutko  podgotować w lekko osolonej wodzie.
-Przełożyć na  sitko , odsączyć .
-Cebulę, marchew i seler drobniutko pokroić i podsmażyć  na oliwie.
-Wlać sos pomidorowy i mieszając od czasu do czasu gotować ok.15 minut do zgęstnienia sosu.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem , a naste pnie  połączyć z ugotowaną soczewicą.
-Gotowy sos odstawić do przestudzenia.
-W międzyczasie ugotować sos beszamelowy.
-Masło podgrzać w rondelku, dodać mąkę i podsmażyć.
-Stopniowo  dolewać mleko energicznie mieszając.
-Gotować do zgęstnienia sosu.
-Odstawić z ognia.
-Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
-Ser zetrzeć.
-Dno naczynia wysmarować cienką warstwą beszamelu.
 -Ułożyć na nim płaty lasagne, posmarować cienką warstwą beszamelu i kolejno warstwami nakładać: sos pomidorowy soczewicą, zielone liście  i ser.
-Przekładać  do wykorzystania składników.
- Na wierzchu ułożyć płaty lasagne posmarowane beszamelem , skropione resztą sosu  i posypane serem.
 -Zapiekać w 190 stopniach przez ok. 30-35 minut do zarumienienia się wierzchu.
 -Przed pokrojeniem odczekać chwilę, aby  składniki zapiekanki odpoczęły.
 Makaron można  wcześniej obgotować,  kilka sekund do gotującej się wody, dzięki temu skraca się czas   zapiekania. 

Do lasagne można dodać dowolny, ulubiony ser. 





5 komentarzy:

  1. A to nie jest czasem cieciorka? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, to jest soczewica.Cieciorka /jeśli się nie myle, to jest ciecierzyca jest nieco wieksza/.

      Usuń
  2. Oooo bede probowac!

    Wpadnij do mnie na łososia, lub fit frytki! :)
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie! Ostatnio ograniczam mięso i kupiłam soczewicę :P Może wykorzystam ten ciekawy przepis ;)

    afterglowpoint.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam jak tu smacznie:))))) i jak dawno mnie tu nie było........Muszę znowu zabrać sie za Twoje przepisy. Tak mi brakuje Italii!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń