03.05.2015

Kotleciki z soczewicy i warzyw

Pyszne, bezmięsne  kotleciki , do przygotowania których  wykorzystałam  
czerwoną soczewicę i warzywa.
Kotlety podane z  pieczywem i dowolną  sezonową surówką stanowią pełnowartościowe,
 smaczne  danie obiadowe.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanych na parze warzyw /użyłam mrożonej mieszanki: marchew, fasolka szparagowa, kalafior,groszek/
  • 1 jajko
  • ½ szklanki  zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów  pszennych lub owsianych
  • 2 łyżki skrobi  kukurydzianej
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • po ½ łyżeczki majeranku,  słodkiej papryki, kminu rzymskiego i  imbiru.
  • ½ cebuli
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu/zmiażdzone  ziarenka/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:

-Soczewicę ugotować do miękkości , odcedzić i zmielić.
-Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.
-Dodać  zmieloną  soczewicę , jajko, płatki, otręby, mąkę ,przyprawy  i starannie wymieszać.
-Pod koniec dodać jajko , ugotowane warzywa i ser.
-Masę  ponownie wymieszać  i odstawić na 20-30 minut.
-Masa powinna  zgęstnieć , ale jeśli jest nadal zbyt rzadka należy dodać  do niej  niewielką ilość płatków lub mąki i poniwnie wymieszać.
-Wilgotną ręką formować  owalne kotleciki ,delikatnie  obtoczyć w otrębach i lekko spłaszczając układać na  blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
-Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na 20-25 minut do ładnego przyrumienienia się wierzchu.












1 komentarz: