5/22/2015

Spaghetti z botwinką

Makarony  z warzywami to moje ulubione dania. 
 Każde warzywo  doskonale  pasuje do makaronu  i przy niewielkim nakładzie pracy i składników można przygotować pyszne oryginalne potrawy.

W kuchni włoskiej można znaleźć  doskonałe propozycje na  makarony z  różnymi warzywami. Choćby słynny makaron ze szpinakiem  czy bietolą . U mnie tym razem  mniej popularne zielono-czerwone warzywo - barbabietola.
Pyszna, świeżutka botwinka  zagościła na moim  talerzu w towarzystwie spaghetti. 
Przyznam, że nie łatwo  jest kupić we Włoszech  botwinkę , ponieważ tutaj jej  się nie  jada........a  jeśli już , to  tak  jak wszystkie  zielone liście /ugotowane , skropione  oliwą i octem/.
Moja propozycja to pyszne  spaghetti razowe ze świeżą  botwinką.

Składniki: /2 porcje/
  • 200 g  makaronu spaghetti /razowy
  • 1 mały pęczek botwinki
  • ½  czerwonej  cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • zielony koperek
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz /do smaku
  • 2 łyżki  ricotty
  • 1 łyżka startego parmezanu

Wykonanie:
-Botwinkę umyć, pokroić /łodyżki drobno, liście zachować.../
-Cebulę drobno pokroić.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę ,dodać cebulę i czosnek.
-Lekko podsmażyć/ nie rumienić/ , dodać pokrojone  łodyżki , 2 łyżki wody i chwilę poddusić,
nastepnie wrzucić  liście  .
-Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez kilka minut/ od czasu do czasu przemieszać  lub poruszać patelnią. 
-Botwinka powinna zmięknąć pod  wytworzonej wpływem pary.
-Zdjąć pokrywkę , dodać  sok z cytryny, sól  i pieprz do smaku.
-W międzyczasie  ugotować makaron.
-Ugotowany, przecedzony makaron przesypać na patelnię, dodać starty  parmezan  i delikatnie wymieszać.
-Spaghetti  przełożyć na talerze,  na wierzchu  nałożyć  kleks ricotty, skropić octem balsamicznym i udekorować  świeżym koperkiem.

1 komentarz:

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)