Delikatna kremowa konsystencja i przyjemny zielony kolor, to tylko niektóre zalety
tego smacznego
dania.
Prosta , nie wymagająca
zbyt dużego nakładu pracy potrawa
jest zdrowym, wartościowym posiłkiem
dla dzieci i dorosłych. A dla mnie tak jak każde risotto to kolejny sposób na przygotowanie pysznego i
szybkiego obiadku.
Składniki: /4 porcje/
- 360 g ryżu arborio/lub inny na risotto/
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 250 g szpinaku / świeże liście sparzone i odsączone/
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- ok. 50 g masła
- 2 łyżki startego parmezanu
- 80 g sera mascarpone lub gorgonzoli
- sól i pieprz /do smaku
- ostra papryczka /do smaku
Wykonanie:
-Ugotować lub podgrzać bulion warzywny /powinien być gorący podczas gotowania risotto/
-W rondelku / z grubym
dnem/ podgrzać oliwę i podsmażyć na niej
drobno pokrojoną cebulę
/lekko zeszklić , nie rumienić/.
-Wsypać ryż i na wolnym ogniu dusić do momentu, aż stanie się szklisty
/przemieszać by nie przywarł do dna/.
-Wlać wino i gotować do momentu, aż ryż całkiem je wchłonie.
-Przy pomocy chochelki dolewać stopniowo bulion w momencie, gdy ryż wchłonie całość płynu.
-Gotujący się ryż
należy przemieszać tylko od czasu do czasu .
-Risotto powinno gotować się na małym ogniu ok.15-20
minut /do stanu al dente/.
-Przez cały czas należy dolewać bulion , a pod koniec
gotowania zwrócić uwagę na
konsystencję dania /po przełożeniu
na talerze risotto powinno się lekko rozlewać/.
-Ok.5 minut przed końcem gotowania dodać spażone, pokrojone liście
szpinaku,
odrobinę ostrej papryczki, wymieszać .
-Gotowe risotto zdjąć z ognia, dodać masło , starty parmezan, mascarpone/ lub
gorgonzolę/, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Wymieszać, odstawić na chwilę, by ryż odpoczął i przełożyć na
talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz