10/08/2011

Sałatka z pieczonej papryki z serem feta


 Pyszna ,aromatyczna i bardzo prosta sałatka. Można ją przyrządzić błyskawicznie,ale pod warunkiem,że mamy przygotowaną wcześniej pieczoną paprykę.

10/07/2011

Papryka pieczona - moja ulubiona





Bardzo lubię  zapach opiekanej papryki,nawet wówczas, gdy jej skórka jest już  mocno zwęglona. Zapach spalenizny/ pod kontrolą/ z jej słodkim aromatem jest niepowtarzalny. Pieczmy więc paprykę/ kiedy tylko mamy okazję/w piekarniku, na grillu, na patelni i wykorzystajmy jej walory nie tylko smakowe.

10/06/2011

Pinzimonio czyli bukiet warzyw dla każdego



Pinzimonio  czyli przystawka ze świeżych warzyw jest kompozycją sezonowych najczęściej surowych, młodych warzyw pokrojonych w paski,słupki  lub dowolne kawałki podanych  na dużym półmisku, w głębokiej salaterce lub w małych pojemniczkach. Wszystko zależy oczywiście  od okoliczności
pomysłu.

10/05/2011

Filety z dorsza zapiekane z oliwkami i kaparami - Filetti di Merluzzo con olive e capperi


 Niezwykle proste, niezwykle aromatyczne i zwyczajnie pyszne danie rybne, które możemy przygotować  na obiad ,czy kolację w  bardzo krótkim czasie.

Mini frittatine z zielonym groszkiem i szynką

       Mini frittatine czyli omleciki z dodatkiem dowolnych warzyw, wędlin, czy serów mogą
      stanowić wspaniałą przystawkę, ale także cudownie smakują podane z  zieloną sałatą na obiad
czy kolację.

10/04/2011

Sałatka ryżowo-melonowa z szynką-Insalata di riso con prosciutto e melone

 Typowa letnia sałatka...... , ale u mnie" lato "jeszcze  trwa, więc zdecydowałam się na 
wykorzystanie ostatnich zapasów pysznego, soczystego melona . Wystarczy połączyć go z
kilkoma prostymi  składnikami ,by wyczarować  ciekawą smakowo,  pyszną , pełną aromatu
 przekąskę-sałatkę. Kombinacja słodkiego melona z soczystą, słoną  szynką, serem feta
 i szczypiorkiem tworzy ciekawy  smak charakterystyczny dla tego rodzaju połączeń
smakowych. Warto spróbować...........Ja to mam już za sobą i polecam. 

10/03/2011

Crudaiola w kolorze zielonym /in verde/

          To już ostatnia propozycja na tego rodzaju makaron.  Ale  makarony będą tu jeszcze często
          gościć, bo w mojej kuchni/tymczasowo/ jada się je prawie codziennie i nawet nie jest to takie
          nudne.

szukaj po składnikach