Pyszna ,aromatyczna i bardzo prosta sałatka. Można ją przyrządzić błyskawicznie,ale pod warunkiem,że mamy przygotowaną wcześniej pieczoną paprykę.
w trakcie tworzenia
10/08/2011
Sałatka z pieczonej papryki z serem feta
Pyszna ,aromatyczna i bardzo prosta sałatka. Można ją przyrządzić błyskawicznie,ale pod warunkiem,że mamy przygotowaną wcześniej pieczoną paprykę.
10/07/2011
Papryka pieczona - moja ulubiona
Bardzo lubię zapach opiekanej papryki,nawet wówczas, gdy jej skórka jest już mocno zwęglona. Zapach spalenizny/ pod kontrolą/ z jej słodkim aromatem jest niepowtarzalny. Pieczmy więc paprykę/ kiedy tylko mamy okazję/w piekarniku, na grillu, na patelni i wykorzystajmy jej walory nie tylko smakowe.
10/06/2011
Pinzimonio czyli bukiet warzyw dla każdego
Pinzimonio czyli przystawka ze świeżych warzyw jest kompozycją sezonowych najczęściej surowych, młodych warzyw pokrojonych w paski,słupki lub dowolne kawałki podanych na dużym półmisku, w głębokiej salaterce lub w małych pojemniczkach. Wszystko zależy oczywiście od okoliczności
i pomysłu.
10/05/2011
Filety z dorsza zapiekane z oliwkami i kaparami - Filetti di Merluzzo con olive e capperi
Niezwykle proste, niezwykle aromatyczne i zwyczajnie pyszne danie rybne, które możemy przygotować na obiad ,czy kolację w bardzo krótkim czasie.
Mini frittatine z zielonym groszkiem i szynką
Mini frittatine czyli omleciki z dodatkiem dowolnych warzyw, wędlin, czy serów mogą
stanowić wspaniałą przystawkę, ale także cudownie smakują podane z zieloną sałatą na obiad
czy kolację.
10/04/2011
Sałatka ryżowo-melonowa z szynką-Insalata di riso con prosciutto e melone
Typowa letnia sałatka...... , ale u mnie" lato "jeszcze trwa, więc zdecydowałam się na
wykorzystanie ostatnich zapasów pysznego, soczystego melona . Wystarczy połączyć go z
kilkoma prostymi składnikami ,by wyczarować ciekawą smakowo, pyszną , pełną aromatu
przekąskę-sałatkę. Kombinacja słodkiego melona z soczystą, słoną szynką, serem feta
i szczypiorkiem tworzy ciekawy smak charakterystyczny dla tego rodzaju połączeń
smakowych. Warto spróbować...........Ja to mam już za sobą i polecam.
10/03/2011
Crudaiola w kolorze zielonym /in verde/
To już ostatnia propozycja na tego rodzaju makaron. Ale makarony będą tu jeszcze często
gościć, bo w mojej kuchni/tymczasowo/ jada się je prawie codziennie i nawet nie jest to takie
nudne.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
szukaj po składnikach
ananas
(11)
avocado
(4)
bakalie
(8)
bakłażan/melanzana
(25)
banan
(31)
bita śmietana
(13)
brzoskwinie
(7)
buraki
(12)
bób
(3)
cebula
(8)
chilli
(2)
ciecierzyca
(13)
cukinia
(26)
cykoria
(8)
czekolada
(29)
czereśnie
(5)
czosnek
(1)
daktyle
(3)
dynia
(30)
fasola
(12)
fasolka szparagowa
(11)
feta
(5)
finocchio
(6)
gorgonzola
(5)
groszek
(9)
gruszki
(13)
grzyby
(8)
imbir
(4)
jabłka
(32)
jagody
(4)
kaki
(1)
kalafior
(5)
kapary
(8)
kapusta
(12)
karczochy
(10)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(2)
kasza kukurydziana
(5)
kasztany
(8)
kiełki sojowe
(2)
kiwi
(7)
kokos
(12)
koper włoski
(23)
krewetki
(2)
kukurydza
(3)
kuskus
(1)
kwiaty jadalne
(5)
majonez
(6)
maliny
(7)
mandarynki
(7)
mango
(3)
marchew
(6)
mascarpone
(11)
melon
(9)
migdały
(15)
mozzarella
(9)
musli
(7)
nutella
(6)
ocet balsamiczny
(9)
ogórki
(3)
oliwki
(11)
orkisz
(3)
orzechy
(29)
orzeszki pinii
(2)
orzeszki pistacjowe
(7)
otręby
(13)
owce morza
(1)
owoce morza
(2)
papryka
(21)
parmezan
(5)
pieczarki
(2)
pistacje
(3)
pomarańcze
(13)
pomidory
(28)
pomidory suszone
(5)
por
(7)
płatki owsiane
(19)
rabarbar
(1)
radicchio
(8)
ricotta
(18)
rodzynki
(2)
rukola
(8)
ryba
(17)
ryż
(34)
rzodkiewka
(5)
seler
(6)
seler naciowy
(9)
ser pleśniowy
(5)
sezam
(9)
siemię lniane
(4)
skórka pomarańczowa
(7)
soczewica
(18)
soja
(2)
suszone owoce
(1)
szałwia
(2)
szparagi
(19)
szpinak
(31)
szynka
(7)
słonecznik
(3)
truskawki
(59)
tuńczyk
(12)
tymianek
(1)
winogrona
(15)
ziemniaki
(9)
łosoś
(8)
śliwki
(12)
żurawina
(7)