Typowa letnia sałatka...... , ale u mnie" lato "jeszcze trwa, więc zdecydowałam się na
wykorzystanie ostatnich zapasów pysznego, soczystego melona . Wystarczy połączyć go z
kilkoma prostymi składnikami ,by wyczarować ciekawą smakowo, pyszną , pełną aromatu
przekąskę-sałatkę. Kombinacja słodkiego melona z soczystą, słoną szynką, serem feta
i szczypiorkiem tworzy ciekawy smak charakterystyczny dla tego rodzaju połączeń
smakowych. Warto spróbować...........Ja to mam już za sobą i polecam.
Składniki:
- 300 g ryżu paraboliczny
- 1 melon /ok.400-500 g miąższu/
- 200 g szynki gotowanej
- 100 g sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Ryż ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody.
Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą, pozostawić do całkowitego schłodzenia.
Owoc melona przekroić na pół.
Miąższ melona pokroić w kostkę lub wydrążyć z niego kulki.
Szynkę i ser pokroić również w kostkę, posiekać szczypiorek.
Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem, połączyć z oliwą.
Sałatkę można schłodzić przed podaniem, ale smakuje również bezpośrednio po sporządzeniu.
Liski bazylii użyłam tylko do dekoracji, a skorupki melona posłużyły jako miseczki.
Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem, połączyć z oliwą.
Sałatkę można schłodzić przed podaniem, ale smakuje również bezpośrednio po sporządzeniu.
Liski bazylii użyłam tylko do dekoracji, a skorupki melona posłużyły jako miseczki.
Żródło przepisu: "Giallozaferano it."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz