3.10.2011

Crudaiola w kolorze zielonym /in verde/

          To już ostatnia propozycja na tego rodzaju makaron.  Ale  makarony będą tu jeszcze często
          gościć, bo w mojej kuchni/tymczasowo/ jada się je prawie codziennie i nawet nie jest to takie
          nudne.
Tym razem  przygotowałam sos z zielonych pomidorów,a dodatek zielonego pieprzu
          nadaje  potrawie mocno  pikantnego smaku.

Crudaiola in verde



 Składniki:/na 2 osoby/
 
  • 160 g makaronu rurki/mezze maniche/
  • 200 g zielonych pomidorów
  • 1 mała/młoda/ cukinia
  • 1 mała łodyga selera naciowego/ z nacią/
  • 1/2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • sól
  • 2 łyżki pestek dyni



Wykonanie:
Umyte pomidory przekroić na połowę, oczyścić z pestek  i pokroić w kostkę.
Cukinię pokroić w cieniutkie krążki, seler w drobne paski.
Połączyć wszystkie warzywa w misce.
Dodać drobno pokrojone liście selera i posiekany zielony pieprz.
Doprawić do smaku solą, połączyć  z olejem,wymieszać i pozostawić na ok.1 godz. w celu
 połączenia się składników.
Ugotować makaron al dente i połączyć z przygotowanym
 zielonym sosem pomidorowym.
Gotowe danie posypać pestkami dyni.

1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...