To już ostatnia propozycja na tego rodzaju makaron. Ale makarony będą tu jeszcze często
gościć, bo w mojej kuchni/tymczasowo/ jada się je prawie codziennie i nawet nie jest to takie
nadaje potrawie mocno pikantnego smaku.
Crudaiola in verde
Składniki:/na 2 osoby/
- 160 g makaronu rurki/mezze maniche/
- 200 g zielonych pomidorów
- 1 mała/młoda/ cukinia
- 1 mała łodyga selera naciowego/ z nacią/
- 1/2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- sól
- 2 łyżki pestek dyni
Wykonanie:
Umyte pomidory przekroić na połowę, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.
Cukinię pokroić w cieniutkie krążki, seler w drobne paski.
Połączyć wszystkie warzywa w misce.
Dodać drobno pokrojone liście selera i posiekany zielony pieprz.
Doprawić do smaku solą, połączyć z olejem,wymieszać i pozostawić na ok.1 godz. w celu
Cukinię pokroić w cieniutkie krążki, seler w drobne paski.
Połączyć wszystkie warzywa w misce.
Dodać drobno pokrojone liście selera i posiekany zielony pieprz.
Doprawić do smaku solą, połączyć z olejem,wymieszać i pozostawić na ok.1 godz. w celu
połączenia się składników.
Ugotować makaron al dente i połączyć z przygotowanym
Ugotować makaron al dente i połączyć z przygotowanym
zielonym sosem pomidorowym.
Gotowe danie posypać pestkami dyni.
Gotowe danie posypać pestkami dyni.
Cudowne zielone szaleństwo na talerzu;)
OdpowiedzUsuń