Bardzo lubię zapach opiekanej papryki,nawet wówczas, gdy jej skórka jest już mocno zwęglona. Zapach spalenizny/ pod kontrolą/ z jej słodkim aromatem jest niepowtarzalny. Pieczmy więc paprykę/ kiedy tylko mamy okazję/w piekarniku, na grillu, na patelni i wykorzystajmy jej walory nie tylko smakowe.
To niezwykle zdrowe warzywo, a wszystkie jej odmiany kryją w sobie cenne właściwości odżywcze. Latem i jesienią smakuje chyba najbardziej.
Aby najlepiej wykorzystać witaminowe bogactwo papryki powinno się ją jadać na surowo. Niestety wiele osób ma z tym problem,
ale/ podsłuchane/ spróbujmy namoczyć ją przez kilka minut w zimnej osolonej wodzie, tuż przed jedzeniem /prawdopodobnie jest łatwiej tolerowana/. Na szczęście nie mam problemów z surową papryką, a tym bardziej z pieczoną. Papryka to jedno z wielu warzyw,które lubię mieć zawsze w zasięgu.
Pieczona papryka ma bardzo szerokie zastosowanie. Można ją dodawać do sałatek, dekorować kanapki, tosty, świetnie nadaje się na zupę-krem, jako składnik nadzienia do pizzy , jest znakomitą przystawką do dań mięsnych ………i jest pyszna sama w sobie.
Każdy chyba wie , w jaki sposób pieczemy paprykę, ale każdy robi to na swój sprawdzony i ulubiony sposób .
Umytą paprykę należy umieścić w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200/250 st. i piec ok.20-25 min./ można włączyć opiekacz/.
W czasie pieczenia należy przewrócić warzywo aby piekło się równomiernie. Kiedy na skórce pojawią się pęcherzyki i czarne plamy papryka jest upieczona. Należy przełożyć ją do pojemniczka ze szczelną pokrywką lub do woreczka foliowego i poczekać aż warzywo przestygnie. Przestudzoną paprykę należy oczyścić, usunąć pestki i bez problemu obrać ze skórki. Nawet ta najbardziej przypieczona papryka zachowuje swój smak, kolor , a zwęglona jest tylko skórka, która bez problemu odchodzi od miąższu.
W czasie pieczenia należy przewrócić warzywo aby piekło się równomiernie. Kiedy na skórce pojawią się pęcherzyki i czarne plamy papryka jest upieczona. Należy przełożyć ją do pojemniczka ze szczelną pokrywką lub do woreczka foliowego i poczekać aż warzywo przestygnie. Przestudzoną paprykę należy oczyścić, usunąć pestki i bez problemu obrać ze skórki. Nawet ta najbardziej przypieczona papryka zachowuje swój smak, kolor , a zwęglona jest tylko skórka, która bez problemu odchodzi od miąższu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz