06.10.2011

Pinzimonio czyli bukiet warzyw dla każdego



Pinzimonio  czyli przystawka ze świeżych warzyw jest kompozycją sezonowych najczęściej surowych, młodych warzyw pokrojonych w paski,słupki  lub dowolne kawałki podanych  na dużym półmisku, w głębokiej salaterce lub w małych pojemniczkach. Wszystko zależy oczywiście  od okoliczności
pomysłu.


Zestaw nie musi być sporządzany z tych samych składników jak podaje przepis,wszystko zależy od sezonu sytuacji i tego jakimi warzywami dysponujemy. Przygotowane warzywa  podjada się bez pomocy sztućców maczając obficie każdy kawałek w  emulsyjnym sosie sporządzonym na bazie surowej oliwy z oliwek umieszczonym w małych pojemniczkach./jeden pojemniczek dla każdego  /Na co dzień stosuje się najczęściej  oliwę  z dodatkiem  soli,  ale  w innych okolicznościach /lub jeśli lubimy/sos  możemy wzbogacić dodając zioła aromatyczne, kolorowy pieprz, ocet winny,balsamiczny , sok z cytryny, musztardę i inne przyprawy. Jeśli warzywa są świeżutkie i chrupiące, a sos odpowiednio skomponowany przystawka ta jest rzeczywiście niesamowita nie tylko smakowo,ale również wizualnie. Nie wspomniałam jeszcze o sporej dawce witamin, które dostarczają nam surowe warzywa
We włoskich sklepach można kupić gotowe zestawy do  pinzimonio, w skład których wchodzi  półmisek z  małymi miseczkami  na sos. Pinzimonio jest  nie tylko ozdobą stołu i  doskonałym pomysłem na spotkania z przyjaciółmi, ale również gości we włoskiej kuchni na  co dzień przy każdym głównym posiłku .Wystarczy przecież tylko kilka świeżych warzyw, pojemniczek z oliwą i solą, a nasze codzienne menu jest  w pełni uzupełnione w witaminy i sole mineralne .
Warzywa można podgryzać  przed posiłkiem w trakcie lub na zakończenie.
W moim bukiecie warzyw znajdują się:

świeże:
  • pomidory
  • papryka
  • cukinia
  • ogórek
  • seler naciowy
  • marchewka
  • cebulka
  • sałata
  • cykoria
  • koper włoski


    można oczywiście dodać inne warzywa/rzodkiewka,kalarepa/,a
     nawet te lekko obgotowane/np.
    fasolka szparagowa,szparagi,buraczki/.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........