Pinzimonio czyli przystawka ze świeżych warzyw jest kompozycją sezonowych najczęściej surowych, młodych warzyw pokrojonych w paski,słupki lub dowolne kawałki podanych na dużym półmisku, w głębokiej salaterce lub w małych pojemniczkach. Wszystko zależy oczywiście od okoliczności
i pomysłu.
Zestaw nie musi być sporządzany z tych samych składników jak podaje przepis,wszystko zależy od sezonu sytuacji i tego jakimi warzywami dysponujemy. Przygotowane warzywa podjada się bez pomocy sztućców maczając obficie każdy kawałek w emulsyjnym sosie sporządzonym na bazie surowej oliwy z oliwek umieszczonym w małych pojemniczkach./jeden pojemniczek dla każdego /Na co dzień stosuje się najczęściej oliwę z dodatkiem soli, ale w innych okolicznościach /lub jeśli lubimy/sos możemy wzbogacić dodając zioła aromatyczne, kolorowy pieprz, ocet winny,balsamiczny , sok z cytryny, musztardę i inne przyprawy. Jeśli warzywa są świeżutkie i chrupiące, a sos odpowiednio skomponowany przystawka ta jest rzeczywiście niesamowita nie tylko smakowo,ale również wizualnie. Nie wspomniałam jeszcze o sporej dawce witamin, które dostarczają nam surowe warzywa
We włoskich sklepach można kupić gotowe zestawy do pinzimonio, w skład których wchodzi półmisek z małymi miseczkami na sos. Pinzimonio jest nie tylko ozdobą stołu i doskonałym pomysłem na spotkania z przyjaciółmi, ale również gości we włoskiej kuchni na co dzień przy każdym głównym posiłku .Wystarczy przecież tylko kilka świeżych warzyw, pojemniczek z oliwą i solą, a nasze codzienne menu jest w pełni uzupełnione w witaminy i sole mineralne .
W moim bukiecie warzyw znajdują się:
- pomidory
- papryka
- cukinia
- ogórek
- seler naciowy
- marchewka
- cebulka
- sałata
- cykoria
- koper włoski
można oczywiście dodać inne warzywa/rzodkiewka,kalarepa/,a
nawet te lekko obgotowane/np.
fasolka szparagowa,szparagi,buraczki/.
zrobię, zrobię:)
OdpowiedzUsuń