05.10.2011

Mini frittatine z zielonym groszkiem i szynką

       Mini frittatine czyli omleciki z dodatkiem dowolnych warzyw, wędlin, czy serów mogą
      stanowić wspaniałą przystawkę, ale także cudownie smakują podane z  zieloną sałatą na obiad
czy kolację.
Mogą zastąpić również  poranną  jajecznicę. 
Jak kto woli, ale zapewniam,że są doskonałe.



Składniki /na ok. 4-6 szt/
  • 4 jaja
  • 2 łyżki ugotowanego zielonego groszku/np.mrożony/
  • 1  duży plaster gotowanej szynki
  • 50-80 g żółtego  sera w kostce/dowolny/
  • 50 g startego parmezanu lub grana padano
  • szczypiorek
  • sól/tylko  w razie potrzeby  /
  • pieprz
  • tłuszcz o smarowania foremek




Wykonanie:
Przygotować 6 małych foremek posmarować masłem lub oliwą .Najlepsze są foremki teflonowe ,a ich ilość zależy w dużej mierze od wielkości .Również wielkość użytych jajek wpływa na ilość omlecików,a więc regulować ilość przygotowanej masy jajecznej z wielkością naszych foremek.
Nastawić piekarnik na 180 st .
Jajka ubić widelcem. 
Dodać parmezan ,pieprz ,a sól można pominąć, ponieważ ser i szynka są wystarczająco słone. 
Do masy jajecznej dołożyć  groszek, pokrojoną w paseczki szynkę i kosteczki żółtego sera .
Delikatnie wymieszać i nałożyć do foremek /nasmarowanych delikatnie tłuszczem/ na  ¾  wysokości /masa jajeczna urośnie/,można posypać dodatkowo startym serem.
 Foremki wstawić do gorącego piekarnika na ok.10-15 min.
Kiedy są ładnie zarumienione można wyjmować.
Gotowe frittatiny  posypać świeżym szczypiorkiem. 
Można podać dodatkowo zieloną sałatkę z pomidorami.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........