15.01.2013

Keks białkowy z bakaliami


Doskonale wszystkim znany sposób wykorzystania białek .
 Keks /białkowiec/  z bakaliami. 
Ciasto bardzo delikatne, mięciutkie , pachnące wanilią i cytryną ....pełne pysznych kolorowych bakalii....

Przepis  bardzo prosty, łatwy do zapamietania , a szczególnie wart  przypomnienia w okresie kiedy zaczynamy wypiekać karnawałowe słodkości z wykorzystaniem żółtek. Białka można wykorzystać od razu lub zamrozić. Po rozmrożeniu zachowują swoje właściwości i doskonale nadają się do tego rodzaju wypieków.

Składniki:/foremka keksowa 25-12cm/

  • 8 -10 szt białek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g  masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego/ lub dowolna esencja zapachowa/
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • ok.1,5 szklanki pokrojonych bakalii/orzechy, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, morele/

oraz
polewa czekoladowa mleczna  i posypka cukrowa dodekoracji 
Wykonanie:
-Masło rozpuscić i przestudzić, mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, pokrojone bakalie oprószyć delikatnie mąką.
-Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
-Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać do uzyskania gęstego kremu.
-Do ubitych białek wlewać stopniowo  masło i dodawać  na przemian  mąkę, delikatnie mieszając całość łopatką.
-Dodać sok i skórkę cytrynową oraz  bakalie /delikatnie połączyć z ciastem/.
-Ciasto wlać do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą.
- Piec  w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 170-180 st.C.  ok 45 min.
-Zimne ciasto polać polewą i posypać cukrową posypką.






1 komentarz:

Ostatnio upiekłam.........


WIELKANOC