Doskonale wszystkim znany sposób wykorzystania białek .
Keks /białkowiec/ z bakaliami.
Ciasto bardzo delikatne, mięciutkie , pachnące wanilią i cytryną ....pełne pysznych kolorowych bakalii....
Przepis bardzo prosty, łatwy do zapamietania , a szczególnie wart przypomnienia w okresie kiedy zaczynamy wypiekać karnawałowe słodkości z wykorzystaniem żółtek. Białka można wykorzystać od razu lub zamrozić. Po rozmrożeniu zachowują swoje właściwości i doskonale nadają się do tego rodzaju wypieków.
Składniki:/foremka keksowa 25-12cm/
- 8 -10 szt białek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego/ lub dowolna esencja zapachowa/
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- ok.1,5 szklanki pokrojonych bakalii/orzechy, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, morele/
oraz
polewa czekoladowa mleczna i posypka cukrowa dodekoracji
Wykonanie:
-Masło rozpuscić i przestudzić, mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, pokrojone bakalie oprószyć delikatnie mąką.
-Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
-Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać do uzyskania gęstego kremu.
-Do ubitych białek wlewać stopniowo masło i dodawać na przemian mąkę, delikatnie mieszając całość łopatką.
-Dodać sok i skórkę cytrynową oraz bakalie /delikatnie połączyć z ciastem/.
-Ciasto wlać do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 170-180 st.C. ok 45 min.
-Zimne ciasto polać polewą i posypać cukrową posypką.
super Ci wyszedł keks:)
OdpowiedzUsuń