Tort makowy należy do tradycyjnych wypieków świątecznych w moim domu i choć nie nalezy do wypieków, które obowiazkowo pojawiają się w tych dniach jest bardzo mile widziany.
Wilgotne, ciężkie, pachnące migdałami ciasto makowe i delikatny kawowy krem........to od lat niezmienne cechy naszego makowego tortu.
Tak sie złożyło , że tuż po Świętach obchodziliśmy w rodzinie małą uroczystość, a więc torcik ten znalazł swoje zaszczytne miejsce na stole solenizanta. Wykończenie dość skromne i przygotowane dośc nieudolnie ,na poczekaniu....... ale to nie miało większego znaczenia.
Tort był pyszny i smakował wyśmienicie.... nawet parę dni po Świętach.
Składniki: /tortownica o śr. ok. 25 cm/
ciasto:
- 300 g suchego maku
- ok.500 ml mleka
- 8 jajek
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki pokruszonych herbatników "Amaretto"
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g migdałów/sparzonych i obranych/
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego
- sok z 1/2 cytryny
- 350 g sera mascarpone
- 250 ml śmietany kremowej do deserów
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 4 łyżki wywaru mocnej kawy ekspresowej /lub rozpuszczalnej/
- 2 łyzki likieru "Amaretto"
- płatki migdałowe do dekoracji
- bita śmietana do dekoracji
Wykonanie:
- Mak dokładnie wypłukać , zalać gorącym mlekiem i pozostawić do przestudzenia.
- Przełożyć na sitko i dokładnie osączyć z nadmiaru płynu.
- Za pomocą malaksera lub maszynki z gęstym sitkiem zmielić/ 2 razy/.
- Białka oddzielić od zółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok
z cytryny i aromat.
- Stopniowo dodawać zmielony mak, bułkę tartą zmieszaną z herbatnikami i proszkiem , drobno pokrojone migdały, startą czekoladę, a na koniec sztywno ubitą pianę.
- Delikatnie wymieszać.
- Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Piec w średnio gorącym piekarniku /160-170 st.C./ ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto dobrze wystudzić w foremce, wyjąć i przekroić w poprzek na 2 części.
- Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę.
- Serek mascarpone utrzeć dodajac zimną kawę oraz likier i delikatnie połączyć z ubitą smietaną.
- Gotową masą przełożyć krążki ciasta makowego.
Wierzch posmarować cieńką warstwą kremu, udekorować płatkami migdałowymi i bitą śmietaną.
identyczny robi moja babcia na święta tylko masa jest na maśle
OdpowiedzUsuńja również robiłam zawsze masę maślaną,ale czasem lubię coś zmienić w starych przepisach........
Usuńwygląda apetycznie:) podobny robiłam na święta ale chętnie za jakiś zcas wróce do tego przepisu bo bardzo lubię mak:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń