4.01.2013

Tort makowy z kremem kawowym


Tort makowy należy do tradycyjnych wypieków świątecznych w moim domu i choć nie nalezy do wypieków, które obowiazkowo  pojawiają się w tych dniach jest bardzo mile widziany.
Wilgotne, ciężkie, pachnące migdałami ciasto makowe i delikatny kawowy krem........to od lat niezmienne  cechy naszego makowego tortu.
Tak sie złożyło , że tuż po Świętach obchodziliśmy  w rodzinie małą uroczystość, a więc torcik ten znalazł swoje zaszczytne miejsce na stole solenizanta. Wykończenie dość skromne i  przygotowane dośc nieudolnie ,na poczekaniu....... ale  to nie miało większego znaczenia.
Tort był pyszny  i smakował wyśmienicie.... nawet parę dni po Świętach.

Składniki: /tortownica o śr. ok. 25 cm/
ciasto:
  • 300 g suchego maku
  • ok.500 ml  mleka
  • 8 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki pokruszonych herbatników "Amaretto"
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g  migdałów/sparzonych i obranych/
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • sok z 1/2 cytryny

             krem:
  •      350 g sera mascarpone
  •      250 ml śmietany kremowej do deserów
  •      1/2 szklanki cukru pudru
  •      2 łyżeczki cukru z wanilią
  •      4  łyżki   wywaru mocnej kawy ekspresowej /lub rozpuszczalnej/
  •      2 łyzki likieru "Amaretto"
  •      płatki migdałowe do dekoracji
  •     bita śmietana do dekoracji
         Wykonanie:
      - Mak dokładnie wypłukać , zalać gorącym mlekiem i pozostawić do przestudzenia.
      - Przełożyć na sitko i dokładnie osączyć z nadmiaru płynu.
      - Za pomocą malaksera lub maszynki  z gęstym sitkiem zmielić/ 2 razy/.
- Białka oddzielić od zółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok
 z cytryny i aromat.
- Stopniowo dodawać zmielony mak, bułkę tartą zmieszaną z herbatnikami i proszkiem , drobno pokrojone migdały, startą czekoladę, a na koniec sztywno ubitą pianę.
- Delikatnie wymieszać.
- Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Piec w średnio gorącym piekarniku /160-170 st.C./  ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto dobrze wystudzić w foremce, wyjąć i przekroić w poprzek na 2 części.
- Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę.
- Serek mascarpone utrzeć dodajac zimną kawę  oraz  likier i delikatnie połączyć z ubitą smietaną.
- Gotową masą przełożyć krążki ciasta makowego.
                       Wierzch posmarować cieńką warstwą kremu,  udekorować płatkami migdałowymi i bitą śmietaną.




4 komentarze:

  1. identyczny robi moja babcia na święta tylko masa jest na maśle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również robiłam zawsze masę maślaną,ale czasem lubię coś zmienić w starych przepisach........

      Usuń
  2. wygląda apetycznie:) podobny robiłam na święta ale chętnie za jakiś zcas wróce do tego przepisu bo bardzo lubię mak:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...