Jeszcze jedno świąteczne ciasto, które powstało zupełnie przypadkowo, a okazało się najsmacznieszym. Jest ono składanką kilku smaków i każdy z domowników znalazł w nim słodziutką namiastkę swego ulubionego ciasta.
Ciasto kokosowe, orzechowe, sernik, krem budyniowy, krówkowy, marcepan i owoce z syropu składają się na kompozycję tego przekładańa.
Całość wykończona polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Wykonanie ciasta jest dość pracochłonne, ale zapewniam, że warto było/ale tylko od święta/.
Ponieważ znam prawie na pamięć technikę przygotowania poszczególnych ciast i kremu
upieczenie tego ciasta poszło mi bardzo sprawnie. Poszczególne placki można przygotować wcześniej ,a samo przełożenie i wykończenie nie sprawia większego problemu.
upieczenie tego ciasta poszło mi bardzo sprawnie. Poszczególne placki można przygotować wcześniej ,a samo przełożenie i wykończenie nie sprawia większego problemu.
Składniki na średniej wielkości prostokątną blaszkę/ ok.25/35cm/
5 jaj
5 łyżek cukru
1 łyżka kakao
100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
80 g zmielonych herbatników/najlepiej bez cukru/
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Połączyć z biszkoptami wymieszanymi z orzechami , proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 min. w temp.170-180st.C. Upieczone, wystudzone ciasto wyjąć z foremki.
II Ciasto serowe:
500 g sera zmielonego/na serniki/
2 łyżki kaszy manny
ok. 2/3 szklanki cukru
125 g masła
kilka kropli aromatu pomarańczowego
szczypta soli
2 łyżeczki cukru z wanilią
Masło utrzeć z cukrem. Wciąż ucierając dodawać ser i zółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy serowej dodać kaszę mannę, zapach pomarańczowy i ubitą na sztywno pianę. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30-40 min w piakarniku nagrzanym do temp.170 st.C.Upieczone, całkowicie przestudzone ciasto wyjąć z foremki.
5 białek
5 łyżek cukru cukru
150 g drobnego kokosu
2 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodać ocet, kokos połączony z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min.w temp.180 st.C. Upieczone ciasto pozostawić do przestudzenia.
Krem:
2,5 szklanki mleka
ok. 3/4 szklanki cukru
5 pełnych łyżeczek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z wanilią
400 g masła
Odlać niepełna szklankę mleka, dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka i dokładnie wymieszać.Pozostałą częśc mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną mąkę z żółtkami i starannie mieszając ugotować krem. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć na puch i połączyć z zimnym kremem.
Do wykończenia ciasta oprócz uprzednio upieczonych placków i kremu należy przygotować:
3 batoniki marcepanowe w czekoladzie/moje po 80g/
mała puszka masy krówkowej
kilka plastrów ananasa z syropu
kilka połówek gruszek z syropu
polewa czekoladowa gotowa / lub 200 g czekolady gorzkiej i 100 g słodkiej śmietany kremówki,
20 g masła: śmietankę zagotować, dodać masło i połączyć z rozdrobnioną czekoladą mieszając do całkowitego połączenia się składników/
20 g masła: śmietankę zagotować, dodać masło i połączyć z rozdrobnioną czekoladą mieszając do całkowitego połączenia się składników/
kokos do dekoracji
Składanie ciasta:
-ciasto kokosowe
-masa krówkowa
-ciasro serowe
-3/4 kremu
-pokrojone batoniki marcepanowe/lekko wciśnięte w masę/
-ciasto orzechowe
-1/4 kremu
-pokrojone,odsączone owoce/wciśniętę w masę/
-tygnąca polewa czekoladowa/w takiej ilości by całkowicie pokryła owoce/
-kokos do dekoracji
ach jakie bombowe połączenie smakowe!:D
OdpowiedzUsuńI pewnie dużo pracy przy takim cieście? Ale wygląda rewelacyjnie:-)
OdpowiedzUsuń..trochę pacy było,ale raz do roku można zrobić coś extra....
Usuńwygląda bajecznie:D
OdpowiedzUsuń