03.01.2013

Świąteczny przekładniec z marcepanem i owocami

Jeszcze jedno świąteczne ciasto, które powstało zupełnie przypadkowo, a okazało się najsmacznieszym. Jest ono składanką kilku smaków i każdy z domowników znalazł w nim słodziutką namiastkę swego ulubionego ciasta.

Ciasto kokosowe, orzechowe, sernik, krem budyniowy, krówkowy, marcepan i owoce z syropu składają się na kompozycję tego przekładańa.
Całość wykończona polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.

Wykonanie ciasta jest dość pracochłonne, ale zapewniam, że warto było/ale tylko od święta/.

Ponieważ znam prawie na pamięć technikę przygotowania poszczególnych ciast i kremu 
upieczenie tego ciasta poszło mi bardzo sprawnie.  Poszczególne  placki można przygotować wcześniej ,a samo przełożenie i wykończenie nie sprawia większego problemu.
Składniki na średniej wielkości prostokątną blaszkę/ ok.25/35cm/
I Ciasto orzechowe:
5 jaj 
5 łyżek cukru
1 łyżka kakao
100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
80 g zmielonych herbatników/najlepiej bez cukru/
1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Połączyć z biszkoptami  wymieszanymi z orzechami , proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 min. w temp.170-180st.C. Upieczone, wystudzone ciasto wyjąć z foremki.

II Ciasto serowe:
500 g sera zmielonego/na serniki/
2 łyżki kaszy manny
ok. 2/3 szklanki cukru
125 g masła 
kilka kropli aromatu pomarańczowego
szczypta soli
2 łyżeczki cukru z wanilią

Masło utrzeć z cukrem. Wciąż ucierając dodawać ser i zółtka. Białka ubić na sztywną pianę.  Do utartej masy serowej dodać kaszę mannę, zapach pomarańczowy i ubitą na sztywno pianę. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30-40 min w piakarniku nagrzanym do temp.170 st.C.Upieczone, całkowicie przestudzone ciasto wyjąć z foremki.


III Ciasto kokosowe:
5 białek
5 łyżek cukru cukru
150 g drobnego kokosu
2  łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodać ocet, kokos połączony z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć  do formy wyłożonej  papierem do pieczenia i piec 20 min.w temp.180 st.C. Upieczone ciasto pozostawić do przestudzenia.

Krem:
4 żółtka
2,5 szklanki mleka
ok. 3/4 szklanki cukru
5 pełnych łyżeczek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z wanilią
400 g masła
Odlać niepełna szklankę mleka, dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka i dokładnie wymieszać.Pozostałą częśc mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać  rozpuszczoną mąkę z żółtkami i starannie mieszając ugotować krem. Zdjąć  z ognia i wystudzić. Masło utrzeć na puch i połączyć z zimnym kremem.

Do wykończenia ciasta oprócz uprzednio upieczonych placków i kremu należy przygotować:

3 batoniki marcepanowe w czekoladzie/moje po 80g/
mała puszka masy krówkowej
kilka plastrów ananasa z syropu
kilka połówek gruszek z syropu
polewa  czekoladowa gotowa / lub 200 g czekolady gorzkiej i 100 g słodkiej śmietany kremówki,
20 g masła: śmietankę zagotować, dodać masło i połączyć z rozdrobnioną czekoladą mieszając do całkowitego połączenia się składników/
kokos do dekoracji

Składanie ciasta:


-ciasto kokosowe
-masa krówkowa
-ciasro serowe
-3/4 kremu
-pokrojone batoniki marcepanowe/lekko wciśnięte  w masę/
-ciasto orzechowe
-1/4 kremu
-pokrojone,odsączone owoce/wciśniętę w masę/
-tygnąca polewa czekoladowa/w takiej ilości by całkowicie pokryła owoce/
-kokos do dekoracji


4 komentarze:

  1. ach jakie bombowe połączenie smakowe!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. I pewnie dużo pracy przy takim cieście? Ale wygląda rewelacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..trochę pacy było,ale raz do roku można zrobić coś extra....

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...