Niezwykle popularne, proste , smaczne i cudownie aromatyczne ciasto bananowe.
Doskonałe na śniadanie i podwieczorek .
Kiedy spoglądam na mocno dojrzałe banany z lekko pokropkowaną skórką przychodzi mi natychmiast ochota na pachnące, słodkie ciasto. A od ochoty do realizacji to już tylko mały
kroczek, bo ciasto bananowe jest niezwykle łatwe do upieczenia. Wypróbowałam wiele przepisów , ale najbardziej lubię te proste, łatwe do zapamiętania. Ciasto/ dla mnie pozostanie ciastem/
w wersji oryginalnej nazywane "Banana bread" można znaleźć tutaj . Wystarczy jakiś nowy dodatek smakowy, odrobina korzennych przypraw, czekolada, trochę bakalii , aby ciasto za każdym razem smakowało zupełnie inaczej.
A najcudowniejszy jest zapach, który w czasie pieczenia ulatnia się z piekarnika i ta ogromna chęć spróbowania ciasta kiedy jest jeszcze bardzo ciepłe.
Najlepsze jest jednak ciasto całkowicie schłodzone, a więc lepiej poczekać do następnego dnia.
Składniki na foremkę keksową o wymiarach 10 / 23 cm.
1. Z czekoladą i orzechami
Składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko/ rozbełtane/
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/lub cukier wanilinowy do smaku/
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/4 łyżczki imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 50 g gorzkiej czekolady
- ok.50 g pokrojonych orzechów włoskich i laskowych
Do przygotowania ciasta potrzebujemy głęboką miskę i drewnianą łyżkę.
- W misce wymieszać roztopione, przestudzone masło z bananami /owoce należy wcześniej dokładnie rozgnieść/.-Cukier połączyć z roztrzepanym jajkiem i wanilią, dodać do miski z masą bananową, wymieszać.
- Mąkę wymieszać z sodą ,imbirem, cynamonem i szczyptą soli.
- Dodać do przygotowanych składników i wymieszać
-Wsypać drobno pokrojoną czekoladę i orzechy, delikatnie wymieszać.
-Cisto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
-Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
-Upieczone lekko przestygnięte ciasto wyjąć z foremki i umieścić na kratce kuchennej.
Składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe banany rozgniecione
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko/ rozbełtane/
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki pokrojonej skórki pomarańczowej /kandyzowanej/
- 50 g rodzynek
- kilka pokrojonych migdałów
ta żółta wygląda pyszniej:)
OdpowiedzUsuńWybieram drugą propozycję :) Kilka razy piekłam tradycyjny chlebek bananowy i dodawałam rodzinki, a na wierzchu wiórki kokosowe- mniam!
OdpowiedzUsuńubóstwiam!:) ja swój także dziś na bloga wstawiłam:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie stawiam na żółtą :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebki bananowe wszelkiej maści - Twoje wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń