Makaron z czerwoną, karmelizowaną cebulą to propozycja na szybkie i bardzo smaczne danie.
Połączenie tych dwóch prostych skadników daje bardzo zaskakujący efekt końcowy.
Połączenie tych dwóch prostych skadników daje bardzo zaskakujący efekt końcowy.
Bardzo lubię surową, czerwoną cebulę jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, ale
jeszcze bardziej lubię ją w postaci konfitury przygotowanej z dodatkiem czerwonego wina, miodu i octu balsamicznego, podawanej do pieczywa ,serów, mięs i wędlin.
Karmelizowana cebula stanowi również doskonały dodatek do makaronu.Właśnie to sprawdziłam....
Składniki:/4 porcje/
- 320 g makaronu casarecce
- 2 czerwone cebule
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- majeranek świeży lub suszony
- orzeszki piniowe do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Obraną cebulę pokroić w krążki.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła, dodać cebulę, delikatnie zeszklić.
-Posypać cukrem, solą, pieprzem, wymieszać i podsmażyć kilka minut do lekkiego skarmelizowania cebuli.
-Wlać wino i gotowaćna małym ogniu do całkowitego wyparowania płynu.
-Ugotować makaron w/g zaleceń producenta.
-Do miękkiej, ale nie rozgotowanej cebuli dodać odcedzony makaron , doprawić do smaku i wymieszać.
-Można dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu dla uzyskania kremowej konsystencji.
-Gotowy makaron przełożyć na talerze, posypać orzeszkami i udekorować listkami majeranku.
-Obraną cebulę pokroić w krążki.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła, dodać cebulę, delikatnie zeszklić.
-Posypać cukrem, solą, pieprzem, wymieszać i podsmażyć kilka minut do lekkiego skarmelizowania cebuli.
-Wlać wino i gotowaćna małym ogniu do całkowitego wyparowania płynu.
-Ugotować makaron w/g zaleceń producenta.
-Do miękkiej, ale nie rozgotowanej cebuli dodać odcedzony makaron , doprawić do smaku i wymieszać.
-Można dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu dla uzyskania kremowej konsystencji.
-Gotowy makaron przełożyć na talerze, posypać orzeszkami i udekorować listkami majeranku.
bardzo lubię czerwoną cebulę więc na pewno się skuszę na ten przepis:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń