30.01.2013

Makaron pappardelle z karczochami

Makaron z dodatkiem warzyw to jedno z moich  ulubionych  dań obiadowych .
 Przeróżne rodzaje makaronów, sezonowe warzywa zapewniają bogactwo połączeń smakowych ,a każdy może znaleźć coś dla siebie . Dzieki temu makaron nie jest daniem nudnym.....

 Pappardelle to prawdziwie włoski makaron jajeczny w kształcie płaskich , szerokich , długich wstążek . Najczęściej podawany jest zimową porą z ciężkimi  mięsno-pomidorowymi  sosami, gulaszem, smietaną   na dużym talerzu  lub  w  głębokiej misce, obficie posypane parmezanem. Najsmaczniejszy jest ten przyrządzony w domu i choć przygotowanie go nie jest skomplikowane to jednak nie należy do szybkich i lekkich zajęć ......czasem jednak warto spróbować i poczuć tę różnicę. Z pewnością  dużym ułatwieniem jest wykorzystanie maszynki do wałkowania ciasta, które powinno być bardzo cienkie.
Póki co korzystam z oryginalnego, choć gotowego makaronu, a zamiast  typowego 
sosu dodaję tym razem  świeże, pyszne i  zdrowe  karczochy,  bo to właśnie pełnia sezonu.
O tej porze roku są najsmaczniejsze i tak cudownie, zachęcająco wyglądają...
 Jeśli nie dysponujemy świeżym warzywem/ w naszym kraju nie jest jeszcze popularne/ ,
można wykorzystać mrożone lub konserwowe /to już inny smak i uwaga: dobrej jakości, bo można  się mocno  zrazić do tego pysznego warzywa-doświadczyłam to ostatnio będąc w kraju/. 
Jak obrać karczochy?.../zobacz/

Aby warzywo nie ściemniało i zachowało ładny wygląd należy po obraniu umieścić je w zimnej wodzie
 z dodatkiem soku cytrynowego lub potrzeć je bezpośrednio połówką cytryny. 
Składniki:/ 2 porcje/
  • 200 g makaronu pappadrelle
  • 2 karczochy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 1 zabek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka lub koper do dekoracji
  • starty parmezan do posypania
Wykonanie:         
-Cebulę drobno posiekać  i zeszklić na oliwie, dodać ząbek czosnku  / można go pozostawić lub usunąć pod koniec smażenia/.
-Karczochy obrać , pokroić w paski, wrzucić na patelnię /dodać również pokrojone cieniutko  łodyżki/ i podsmażyć.
-Wlać odrobinę wody i dusić do miękkości/ karczochy powinny jednak zachować jędrność,ponieważ są smaczniejsze/.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Makaron ugotować al dente.
-Przecedzić i połączyć z warzywami, dodać 2-3 łyżki gorącej wody z makaronu.
-Starannie wymieszać i przełożyć na talerze.
Najbardziej lubię proste zestawienie składników, dzięki czemu można wydobyć 
                                                 prawdziwą głębię ich smaku.
 W tym daniu zdecydowanie czuje się makaron i karczochy.........w całej swej okazałości,
a dodatkowe przyprawy /oprócz soli i pieprzu/ są zbyteczne /z wyjątkiem parmezanu/.

4 komentarze:

  1. brzmi zachęcająco! dla mnie to połączenie, to nowość, trzeba będzie spróbowac:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tu chętnie dodaję jeszcze parmezan :) A karczochy jem teraz niemal codziennie. One nie mogą się znudzić. Jestem ciekawa jeszcze innych dań z nimi w Twoim wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście,jak najbardziej... parmezan pasuje do tego dania,ale czasem rezygnuję z serów....a karczochy uwielbiam!

      Usuń
  3. bardzo ładne zdjęcia:)wygląda bardzo smacznie, lubię makaron ale takiej wersji jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...