25.01.2013

Muffinki bananowe z czekoladowymi kropelkami

Cudownie pachnące, mięciutkie , z kawałkami gorzkiej czekolady muffinki bananowe.
.....I jak się im oprzeć? /....wiem,wiem..... najlepiej nie piec.....a banana zjeść/.

 Obok ciasta bananowego / chlebek bananowy zobacz / muffinki są doskonałym sposobem na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Proste, smaczne i zawsze się udają. 
Każdy ma swój ulubiony i wypróbowany sposób na ich wykonanie .
 Moje babeczki przygotowałam w/g przepisu 
tej strony zamieniając orzechy na czekoladowe kropelki
Składniki:/12 szt/

  •     250 g mąki pszennej
  •     1/2 łyżeczki sody oczyszczonej    
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •      szczypta soli
  •      ½ łyżeczki cynamonu
  •      ½ łyżeczki mielonego gałki muszkatołowej                                        
  •      100 g cukru pudru
  •      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/lub cukier z wanilią/
  •      75g  masła 
  •      2 duże, dojrzałe  banany
  •       2 jajka
  •      125ml mleka 
  •      1/2 szklanki czekoladowych kropelek

Wykonanie:
-Rozgrzać piekarnik do temp.175 st.C.
-Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia.
-Banany rozgnieść/widelcem/ dodać rozbełtane jajka, mleko i masło.
-Mąkę przesiać do głębokiej miski i połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
-Dodać cukier, wanilię, cynamon i gałkę maszkatołowę, wymieszać.
-Połączyć mokre składniki z suchymi, dodać czekoladowe kropelki  i krótko wymieszać.
-Formę do pieczenia posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami.
-Gotowym ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości.
-Piec ok. 20-25 min. /do tzw.  suchego patyczka/.
-Przestudzone muffinki posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.




3 komentarze:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...