3.06.2012

Ciastka francuskie z kremem waniliowym i truskawkami

   
Ciasto francuskie w połączeniu z kremem to po prostu kremówka. Pyszna ,kaloryczna i od czasu do czasu tęsknię za takim połączeniem.
 Jeśli dodamy do tego zestawu kilka owoców sezonowych
otrzymamy bardzo delikatne ,wciąż słodkie ,ale orzeźwiające  połączenie smaków. Dziś truskawka.
Składniki:
  • 1 op.ciasta francuskiego
  • 400-500 g dojrzałych truskawek
 na krem:
  • 400 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 40 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 150 ml śmietany 30%
Wykonanie:
-Krem:  zagotować mleko z laską wanilii. 
-Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę ,dodać mąkę, wymieszać i wolnym strumieniem wlewać zagotowane mleko/wyjąć laskę wanilii/.  Chwilę podgotować do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. -Gotowy krem przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
 Zimny krem roztrzepać rózgą, a następnie delikatnie połączyć z ubitą na sztywno śmietaną.
-Dobrze schłodzone ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości prostokąty/ u mnie 8 i 3 cm/, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie podziurkować .
-Wstawić do gorącego piekarnika/200st.C/i  piec ok.15-20 min. Ostudzone prostokąciki są gotowe do przekładania.
-Na pierwszy prostokąt nałożyć odrobinę masy i pokrojone truskawki , przykryć kolejnym , a na nim przy pomocy rękawa  cukierniczego nałożyć krem, przykryć trzecim prostokątem.
 -Podobnie postępować z pozostałymi prostokątami .
Przełożone ciastka posypać cukrem pudrem

Ciastka te można przełożyć gotowym budyniem.


8 komentarzy:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...