15.06.2012

Kolorowe szaszłyki z halibuta i papryki


Prosty przepis na pysznego halibuta z grilla z dodatkiem sałaki z kaszki kuskus.
Białe, delikatne mięso ,nie rozpada się podczas grillowania.
 Dobrze jeśli użyjemy ryby świeżej. A  mam to "szczęście" i............ dostęp do świezych ryb. Rzeczywiście jest niesamowita różnica między smakiem ryby  świeżej, a mrożonej . Póki co.... korzystam.
Składniki:
  • 600 g   fileta ze świeżego  halibuta
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 1/2 żółtej  papryki
  • 3 łyżki zielonego  pesto z bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól/lub przyprawa "Jarzynka"/
  •   pieprz do smaku
oraz  jako dodatek
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól/lub przyprawa"Jarzynka" 
  • pieprz do smaku
  •  1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanej zielonej   pietruszki

Wykonanie:
-Mięso z halibuta pokroić w kostkę i  skropić sokiem z cytryny. 
-W miseczce umieścić  pesto ,wymieszać z oliwą i łyżką soku cytrynowego , włożyć kawałki  ryby, obtoczyć w sosie i pozostawić w chłodnym miejscu 5 -10 min.
-Paprykę umyć, obrać  i pokroić w małą kostkę.
-Kawałki ryby nakładać na przemian z kolorową  papryką na patyczki szaszłykowe.
-Delikatnie doprawić przyprawą  "Jarzynka" /lub solą/, świeżo zmielonym pieprzem , ułożyć na tacce aluminiowej lub  patelni i grillować  ok. 8 minut obracając szaszłyki od czasu do czasu by mięso i warzywa smażyły się równomiernie z każdej strony. W czasie grillowania mięso można smarować sosem z marynaty.
-Szaszłyki podawać z dodatkiem błyskawicznej sałaty z kaszy kuskus, którą można przygotować na poczekaniu/ choć bardziej smakuje dobrze schłodzona/.
-Do miseczki wsypać  kuskus, dolać tyle samo wrzącej wody, doprawić do smaku solą lub przyprawą "Jarzynka"  i pozostawić pod przykryciem na ok. 5 minut.
-Kaszkę  rozdrobnić za pomocą widelca. 
-Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobniutką kostkę , dodać do kaszy .
- Natkę pietruszki i szczypiorek  posiekać ,wsypać do  miseczki.
Oliwę wymieszać ze zmiażdżonym  czosnkiem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sos dodać do sałatki dokładnie wymieszać.
* jeśli sos pesto jest mocno słony szaszłyki należy doprawiać ostrożnie


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........