Prosty przepis na pysznego halibuta z grilla z dodatkiem sałaki z kaszki kuskus.
Białe, delikatne mięso ,nie rozpada się podczas grillowania.
Dobrze jeśli użyjemy ryby świeżej. A mam to "szczęście" i............ dostęp do świezych ryb. Rzeczywiście jest niesamowita różnica między smakiem ryby świeżej, a mrożonej . Póki co.... korzystam.
Składniki:- 600 g fileta ze świeżego halibuta
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 3 łyżki zielonego pesto z bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól/lub przyprawa "Jarzynka"/
- pieprz do smaku
oraz jako dodatek
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól/lub przyprawa"Jarzynka"
- pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Wykonanie:
-W miseczce umieścić pesto ,wymieszać z oliwą i łyżką soku cytrynowego , włożyć kawałki ryby, obtoczyć w sosie i pozostawić w
chłodnym miejscu 5 -10 min.
-Paprykę umyć, obrać
i pokroić w małą kostkę.
-Kawałki ryby nakładać na przemian z kolorową papryką na
patyczki szaszłykowe.
-Delikatnie doprawić przyprawą "Jarzynka" /lub solą/, świeżo zmielonym pieprzem ,
ułożyć na tacce aluminiowej lub patelni
i grillować ok. 8 minut obracając szaszłyki od
czasu do czasu by mięso i warzywa smażyły się równomiernie z każdej strony. W czasie grillowania mięso można smarować sosem z marynaty.
-Szaszłyki podawać z dodatkiem błyskawicznej sałaty z kaszy kuskus, którą można przygotować na poczekaniu/ choć bardziej smakuje dobrze schłodzona/.
-Do miseczki wsypać kuskus, dolać tyle samo wrzącej wody, doprawić do smaku solą lub przyprawą "Jarzynka" i pozostawić pod przykryciem na ok. 5 minut.
-Kaszkę rozdrobnić za pomocą widelca.
-Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobniutką kostkę , dodać do kaszy .
- Natkę pietruszki i szczypiorek posiekać ,wsypać do miseczki.
- Oliwę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sos dodać do sałatki dokładnie wymieszać.
* jeśli sos pesto jest mocno słony szaszłyki należy doprawiać ostrożnie
Jak kolorowo. Pyszota!
OdpowiedzUsuń