Kruche ciasto o delikatnym cytrynowym posmaku połączone z kremem również cytrynowym . Całość wykończona aromatycznymi truskawkami i kiwi.
Czy można chcieć czegoś więcej? Można.......... , ale dzisiaj zadawałam się pysznymi owocowymi babkami i rozkoszuję się doskonałym połączeniem smaków. Miałam jeszcze ochotę dorzucić na wierzch odrobinę bitej śmietany ,ale.............
Babeczki można przygotować w nieco inny sposób. Należ y podpiec ciasto w foremkach ,
a następnie wypełnić je ugotowanym, ciepłym kremem. Zrobiłam sobie taki mały eksperyment na wzór włoskiej crostaty zapiekanej z kremem.
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 80 g cukru trzcinowego
- 120 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki startej z skórki cytryny
- szczypta soli
- 300 ml mleka
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 30 g g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki skórki starej z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
oraz
truskawki i kiwi do dekoracji
ok. 1/2 galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody/do użytku potrzebujemy galaretkę tężejącą/
Wykonanie:
-Mąkę i masło umieścić w blenderze i krótko wymieszać.
- Dodać pozostałe składniki i miksować tylko do połączenia się wszystkich składników.
-Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.3-4 mm /można użyć folii spożywczej/ i okrągłą formą wykrawać krążki o średnicy większej o kilka mm. niż foremki.
-Foremki /tartaletki o śr.ok 10cm./ nasmarować masłem i wyłożyć przygotowanymi krążkami ciasta. Należy wyłożyć również boki.
- Ciasto nakłuć widelcem i odstawić w chłodne miejsce.
- Ciasto nakłuć widelcem i odstawić w chłodne miejsce.
-Mleko zagotować, dodać ekstrakt waniliowy.
-Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać skórkę cytrynową , mąkę i odrobinę letniego mleka. Wymieszać.
-Mleko połączyć z masą jajeczną i podgrzewać na wolnym ogniu do chwili utworzenia się gęstego kremu /nie gotować/. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, energicznie wymieszać i schłodzić od czasu do czasu mieszając, by zapobiec tworzeniu się kożucha.
-Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać skórkę cytrynową , mąkę i odrobinę letniego mleka. Wymieszać.
-Mleko połączyć z masą jajeczną i podgrzewać na wolnym ogniu do chwili utworzenia się gęstego kremu /nie gotować/. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, energicznie wymieszać i schłodzić od czasu do czasu mieszając, by zapobiec tworzeniu się kożucha.
-Gotowym, zimnym kremem napełnić przygotowane w foremkach schłodzone ciasto.
-Wstawić do gorącego piekarnika /180st.C/i piec ok. 15 min.
-Wstawić do gorącego piekarnika /180st.C/i piec ok. 15 min.
-Wierzch można przykryć folią aluminiową aby nie przyrumieniać kremu.
-Truskawki umyć, obrać i pokroić w ósemki.
Wspaniale wyglądają!
OdpowiedzUsuń