13.06.2012

Tartaletki z kremem /zapiekanym/, truskawkami i kiwi


Kruche ciasto o delikatnym cytrynowym  posmaku  połączone z  kremem również cytrynowym . Całość wykończona  aromatycznymi truskawkami i kiwi.
 Czy można chcieć czegoś więcej?  Można.......... , ale  dzisiaj zadawałam się pysznymi owocowymi babkami i rozkoszuję się doskonałym połączeniem smaków. Miałam jeszcze ochotę dorzucić na wierzch  odrobinę bitej śmietany ,ale.............
Babeczki można przygotować w nieco inny sposób. Należ y podpiec ciasto w foremkach ,
a następnie wypełnić je ugotowanym, ciepłym kremem. Zrobiłam sobie taki mały eksperyment na wzór  włoskiej crostaty zapiekanej z kremem.
Składniki:/na 6-8 szt/
  • 250 g mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 120 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2  łyżeczki startej  z skórki cytryny
  • szczypta soli
krem:


  • 300 ml mleka 
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 30 g  g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki skórki starej z cytryny
  • sok z 1/2  cytryny


oraz
truskawki i kiwi do dekoracji
ok. 1/2 galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody/do użytku potrzebujemy galaretkę tężejącą/

Wykonanie:

-Mąkę
 i masło umieścić w blenderze i  krótko wymieszać.

- Dodać pozostałe składniki i  miksować  tylko do  połączenia się  wszystkich składników. 
-Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na  godzinę do lodówki. 
-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.3-4  mm /można użyć folii spożywczej/ i okrągłą formą  wykrawać krążki o średnicy większej  o kilka mm. niż foremki.
-Foremki  /tartaletki o śr.ok 10cm./ nasmarować masłem i  wyłożyć przygotowanymi krążkami ciasta. Należy wyłożyć również boki.
- Ciasto nakłuć widelcem i odstawić w chłodne miejsce.
-Mleko zagotować, dodać ekstrakt waniliowy.
-Żółtka  utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać  skórkę cytrynową , mąkę i  odrobinę letniego mleka. Wymieszać.
-Mleko połączyć z masą  jajeczną i podgrzewać na wolnym ogniu do chwili utworzenia się gęstego kremu /nie gotować/. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, energicznie wymieszać i schłodzić od czasu do czasu mieszając, by zapobiec  tworzeniu się kożucha. 
-Gotowym, zimnym  kremem napełnić przygotowane  w foremkach schłodzone   ciasto.
 -Wstawić do gorącego piekarnika /180st.C/i  piec ok. 15  min. 
-Wierzch można przykryć folią aluminiową aby nie przyrumieniać  kremu.
-Truskawki umyć, obrać i pokroić w ósemki.
-Wierzch  ostudzonych  babeczek   posmarować  tężejącą  galaretką i ułożyć truskawki i kiwi.
-Owoce  posmarować przy pomocy pędzelka  pozostałą  galaretką truskawkową /chociaż galaretka na kiwi nie zetnie się owoc uzyska ładny , świeży wygląd/



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...