Było smacznie, pachnąco, ale ciasto smażone ma też swoje minusy ,a nie każdy również lubi słodkie racuchy i to o kwiatowym zapachu.
Może coś na przekąskę dla płci przeciwnej? Kwiaty cukinii w cieście piwnym. Kwiaty cukinii mają delikatny smak , można je smażyć w cieście również z nadzieniem.
Słone , piwne ciasto doskonale komponuje się ze słodyczą kwiatów.
Zerwane kwiaty kwiaty nie należy przechowywać długo , ponieważ są bardzo delikatne i więdną, a do smażenia powinny być świeże i jędrne. Większe, bujniejsze kwiaty z małymi cukiniami, to kwiaty żeńskie, natomiast te podłużne i szczuplejsze to kwiaty rodzaju męskiego. Oba rodzaje nadają się do jedzenia, są smaczne, ale choć do nadziewania zdecydowanie wolę te męskie.
Składniki
- 150 g mąki pszennej/użyłam specjalnej do smażonych ciast/
- 100 ml wody
- 100 ml jasnego piwa
- 1 jajko
- szczypta mielonego imbiru
- sol morska do smaku
- ok.6 kwiatów cukinii
- olej do głębokiego smażenia
Kwiaty umyć, usunąć ze środka pręciki, delikatnie osuszyć, pozostawić na kilka minut na papierowym ręczniku.
Mąkę przesiać do miski, wbić jajko i mieszając drewnianą łyżką , dolewać stopniowo wodę zmieszaną z piwem . Otrzymane ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstej śmietany tak, aby oblepiało kwiat po zanurzeniu w cieście.
Odstawić ciasto na ok.30 min.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
Kwiaty cukinii zanurzać w cieście i smażyć z obu stron aż się ładnie zarumienią.
Podawać gorące lub lekko przestudzone , zimne tracą swoja chrupkość.
Ciasto powinno być chrupiące, cieniutkie, prawie przeżroczyste. Do smażenia kwiatów można zastosować japońską metodę tzw."tempurę"/zobacz/. Moja wygląda tak:
200 g mąki pszennej
400 ml wody gazowanej
1 żółtko
kilka kostek lodu
szczypta soli
Wszystkie składniki połączyć do utworzenia się gładkiego ciasta.
/
Kwiaty cukinii można nadziewać ricottą, mozzarellą, szpinakiem, filecikami anchois itp.,a później obtaczać w cieście i smażyć.
Doskonały smak i aromat uzyskamy piekąc kwiaty w piekarniku dodatkowo nadziewane.
J est to wersja dla osób ,które unikają smażonych potraw.
Nadzienie przygotowuje się z twarożku /doskonale sprawdza się mozzarella/ . Należy doprawić je do smaku pastą z filecików anchois, solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniać oczyszczone kwiaty cukinii ,a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Gotowe kwiaty układać na blasze, skropić oliwą z oliwek i zapiekać w gorącym piekarniku /200 st./aż będą ładnie przyrumienione.
W podobny sposób można przygotować kwiaty nadziewane mozzarellą w zwykłym cieście naleśnikowym.
Składniki:- 8 kwiatów cukinii
- 2 szt mozzarelli
- 150 g mąki
- 130 g wody
- 1 jako
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować i odstawić na ok.20-30 min. Mozzarellę pokroić w kostkę i włożyć do środka każdego kwiatu. Zamknąć kielich kwiatowy i maczać w cieście naleśnikowym . Kwiaty smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania ładnego ,złocistego koloru.Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz