8.06.2012

Kwiaty cukinii smażone w cieście piwnym

Tym przepisem chcę zakończyć moje wpisy z kwiatami w roli głównej /przynajmniej na chwilę/.
 Było smacznie, pachnąco, ale ciasto smażone ma też swoje minusy ,a  nie każdy również  lubi słodkie racuchy i to o kwiatowym zapachu.
Ten przepis wprawdzie  to również propozycja na kwiaty smażone, ale o zupełnie innym smaku.
 Może coś na przekąskę dla płci przeciwnej? Kwiaty cukinii  w cieście piwnym. Kwiaty cukinii mają  delikatny smak , można je smażyć w cieście również z nadzieniem.
 Słone , piwne ciasto doskonale komponuje się ze słodyczą kwiatów.

Zerwane kwiaty kwiaty nie należy przechowywać długo , ponieważ są bardzo delikatne i więdną, a do smażenia powinny być świeże i jędrne. Większe, bujniejsze kwiaty z małymi cukiniami, to kwiaty żeńskie, natomiast te podłużne  i szczuplejsze to kwiaty rodzaju  męskiego. Oba rodzaje nadają się do jedzenia, są smaczne,  ale choć do nadziewania zdecydowanie wolę te męskie.

Składniki

  • 150 g mąki pszennej/użyłam specjalnej do smażonych ciast/
  • 100 ml wody
  • 100 ml jasnego piwa
  • 1  jajko
  • szczypta mielonego imbiru
  • sol  morska do smaku 
  • ok.6 kwiatów cukinii
  • olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:

Kwiaty umyć, usunąć ze środka pręciki, delikatnie osuszyć, pozostawić na kilka minut  na papierowym ręczniku.
Mąkę przesiać do miski, wbić jajko i mieszając  drewnianą łyżką , dolewać stopniowo wodę zmieszaną z piwem . Otrzymane ciasto powinno być gładkie i  mieć konsystencję gęstej śmietany tak, aby oblepiało kwiat  po zanurzeniu w cieście. 
Odstawić ciasto na ok.30 min.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
 Kwiaty cukinii zanurzać w cieście i smażyć z obu stron aż się ładnie zarumienią.
Podawać gorące lub lekko przestudzone , zimne tracą swoja chrupkość.



Ciasto powinno być chrupiące, cieniutkie, prawie przeżroczyste. Do smażenia kwiatów można zastosować japońską metodę tzw."tempurę"/zobacz/. Moja wygląda tak:

200 g mąki pszennej
400 ml wody gazowanej
1 żółtko
kilka kostek lodu
szczypta soli
Wszystkie składniki połączyć do utworzenia się gładkiego ciasta.
                                                                                 /
Kwiaty cukinii można nadziewać ricottą, mozzarellą, szpinakiem, filecikami anchois itp.,a później  obtaczać w cieście i smażyć. 
Doskonały smak i aromat uzyskamy piekąc kwiaty w piekarniku dodatkowo nadziewane.
J est to wersja dla osób ,które unikają smażonych potraw.
Nadzienie przygotowuje się z twarożku /doskonale sprawdza się mozzarella/ . Należy doprawić je  do smaku  pastą z filecików anchois, solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniać oczyszczone kwiaty cukinii ,a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej.  Gotowe kwiaty układać na  blasze, skropić oliwą z oliwek i zapiekać w gorącym piekarniku /200 st./aż będą ładnie przyrumienione.



W podobny sposób można przygotować  kwiaty nadziewane mozzarellą  w zwykłym cieście naleśnikowym.
Składniki:
  • 8 kwiatów cukinii
  • 2 szt mozzarelli
  • 150 g mąki
  • 130 g wody 
  • 1 jako
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować i odstawić na ok.20-30 min. Mozzarellę pokroić w kostkę i włożyć do środka każdego kwiatu. Zamknąć kielich kwiatowy i maczać  w cieście naleśnikowym . Kwiaty smażyć na rozgrzanym oleju  z obu stron do uzyskania ładnego ,złocistego koloru.Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...