04.06.2012

Crumble z truskawkami


Pyszny  i doskonale wszystkim znany /..a mój ulubiony/  deser , który można podawać na ciepło i na zimno. Przygotowuje się go bardzo szybko , jest prosty i nie wymaga użycia  zbyt wielu składników.
Najczęściej dodaję do niego "wszystkie" sypkie składniki, które mam  w zasięgu ręki.


Kruszonkę można dowolnie komponować, dobierać gatunki mąki ,dodatki według naszego upodobania, a efekt jest zawsze doskonały . Zmieniając owoce otrzymamy wiele rodzajów tego znakomitego deseru ,a nadają się do tego celu prawie wszystkie . 
W tej chwili przyszła pora na truskawki.
 Uwielbiam zapach  truskawek pieczonych pod kruszonkowym ciastem . Jest słodki i niesamowity.
Najlepsze w tym deserze jest to, że zawsze się udaje i można go wyjadać prosto z foremki....
Składniki:

  • 3/4  szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych/błyskawicznych/
  • 1/2 szklanki zbożowych płatków śniadaniowych
  • ¼ szklanki  drobno pokrojonych migdałów
  • 80 g zimnego masła
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
oraz
  • 500 g truskawek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • masło do foremki
  • 2 łyżki płatków migdałowych do posypania
Wykonanie:
-Piekarnik nastawić na temp.180-190 st.C
-Obrane, umyte i osuszone truskawki umieścić w małym rondelku ,  posypać cukrem waniliowym, mąką  i dokładnie  wymieszać. Na  niewielkim ogniu podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i połączenia się z mąką kukurydzianą.Przestudzić.
-Mąkę pszenną połączyć z płatkami owsianymi, dodać cukier , sól , drobne kawałki schłodzonego masła i wymieszać składniki  opuszkami palców tworząc kruszonkę. Pod koniec dodać płatki śniadaniowe , migdały i wymieszać.
-Naczynie do zapiekania posmarować masłem , przełożyć truskawki i przykryć przygotowaną kruszonką. Można użyć kilku mniejszych foremek /własnie tak zrobiłam/.
-Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 min. do zarumienienia się kruszonki/ czas zależy od wielkości użytych foremek/.
-Po upieczeniu odczekać 5- 10min.  i podawać.
-Doskonałym dodatkiem są oczywiście lody!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...