Szybki deser truskawkowy z wykorzystaniem gotowych półproduktów.
Lekki , słodko- orzeźwiający i bardzo łatwy do wykonania .
Deser prezentuje się bardzo dekoracyjnie , a nie wymaga użycia niczego nadzwyczajnego.
Wystarczy na poczekaniu połączyć ze sobą gotowe biszkopty, kilka bezików, odrobinę bitej śmietany i truskawki by otrzymać przyjemny dla oka ,a przede wszystkim smaczny deser.
Można dodatkowo nasączyć biszkopty odrobiną alkoholu.
Składniki:/na 4 porcje/
- 300 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g biszkoptów lub ciastek biszkoptowych
- kilka pokruszonych bez
na poncz
- 1/4 szklanki świeżego soku pomarańczowego
- 1 łyżka rumu lub brandy
oraz:
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- sos czekoladowy/do dekoracji/
- krokant orzechowy/do dekoracji/
Wykonanie:
Truskawki włożyć do miski i przysypać cukrem pudrem i odstawić , aż puszczą sok. Śmietanę ubić na sztywno , dodać cukier puder. Wymieszać składniki ponczu i nasączyć nim biszkopty.W szklankach pucharkach układać na przemian: biszkopty, śmietanę, truskawki. Deser posypać pokruszonymi bezami , polać polewą i posypać krokantem orzechowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz