Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, pysznego i pachnącego owocami , a nie mam zbyt wiele czasu by przygotować coś ekstra na myśl nasuwa się tylko jeden pomysł. Babeczki muffinkowe.
One nie zawodzą nigdy. Są słodkie, pyszne i pachnące, a tym razem ze świeżymi truskawkami.
Aromat , który unosi się w trakcie pieczenie zapowiada niezłą ucztę dla podniebienia.
Aromat , który unosi się w trakcie pieczenie zapowiada niezłą ucztę dla podniebienia.
Składniki :
- 250 g maki pszennej
- 1 kisiel truskawkowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 jajo
- 200 ml mleka
- ok.200 g truskawek
- sos truskawkowy /do dekoracji/
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki
-Truskawki umyć ,obrać i pokroić w grubą kostkę.
-W drugim naczyniu połączyć mleko z cukrem i cukrem waniliowym , dodać rozbełtane jajko i olej.
-W foremce do pieczenia ułożyć papierowe foremki .
-Nakładać po łyżce ciasta, następnie truskawek i -znowu ciasto. Masa nie powinna przekraczać 3/4 wysokości foremki.
- Formę z babeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st.C i piec ok 20-25min.
- W małym rondelku zagotować śmietanę, zdjąć z ognia , dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników.
- Przestudzoną i lekko gęstniejącą polewą dekorować schłodzone babeczki.
-Muffinki można dodatkowo ozdobić gotowym /lub domowym /sosem truskawkowym.
Przepisów na muffinki nigdy za dużo, pyszne są :)
OdpowiedzUsuń