Grillowane mięsa i warzywa to doskonały pomysł nie tylko na przygotowanie smacznego posiłku w plenerze. To
świetny sposób na przygotowanie pożywnego obiadu przy użyciu patelni do
grillowania. w domu. Wystarczy kawałek fileta drobiowego, trochę warzyw, ryż
ugotowany na sypko i mamy smaczne danie obiadowe.
Tak właśnie zrobiłam z moim daniem . Upiekłam szaszłyki warzywne na patyczkach, a zamarynowane mięso drobiowe w kawałkach upiekłam na patelni grillowanej w sposób tradycyjny.
- 400-500 g fileta z kurczaka
- na marynatę do kurczaka
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki oliwy oliwek
- po ½ łyżeczki :papryka ostra kurkuma bazylia tymianek rozmaryn
- sól i pieprz do smaku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 młoda cukinia
- 1 cienki bakłażan
- 8 pomidorków
- kilka małych cebulek
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla/ lub ziarenek smaku Winiary/
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć,
pokroić w grubą kostkę. W szklanej misce połączyć wino z oliwą, miodem,
musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Do
przygotowanej marynaty włożyć pokrojone mięso i starannie wymieszać tak, aby
całe mięso pokryte było emulsją. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin/najlepiej
na noc/.
Warzywa umyć, osuszyć.
Cukinię i bakłażana pokroić w grube plastry, jeśli bakłażan jest duży należy go
przekroić na ćwiartki. Warzywa lekko
posolić i pozostawić na ok.30 min. po czym dokładnie wytrzeć. Oczyszczoną paprykę pokroić na małe kawałki , pomidorki i
cebulę pozostawić w całości. Do oliwy dodać przyprawę do grilla , dokładnie
wymieszać i posmarować wszystkie warzywa. Na drewniane patyczki nakładać na przemian
wszystkie warzywa. Grillować na rozgrzanej patelni ok.15 min. przewracając co
kilka minut. Gotowe szaszłyki owinąć w folię aluminiową aby nie ostygły.
Oczyścić patelnię i
grillować kawałki mięsa. Przed położeniem mięsa na patelnię należy usunąć nadmiar
marynaty . Mięso grillować z każdej strony
do miękkości .
Doskonałym dodatkiem
, który podkreśla smak i aromat grillowanych potraw są różnego rodzaju sosy i dipy.
Do mojego dania
przygotowałam trzy smaki na bazie jednego sosu.
Składniki:
oraz
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pasty pomidorowo-paprykowej
- 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
Śmietanę utrzeć z serkiem na gładka masę, przyprawić do smaku solą ,
pieprzem i wymieszać.
Sos podzielić na 3
części. Do jednej dodać przeciśnięte
przez praskę 2 ząbki czosnku, do drugiej 2 łyżeczki pasty
pomidorowo paprykowej , a do trzeciej 2 łyżeczki
musztardy chrzanowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz