Chyba nikt nie potrafi oprzeć się pysznym truskawkowym specjałom.
Uwielbiamy truskawkowe ciasta, desery , ryż i pierożki ze śmietanką, szukamy ciekawych połączeń smakowych ,ale truskawka smakuje zawsze tak samo .
Truskawka jest doskonałym, magicznym owocem, z którego możemy wyczarować tylko same pyszności. A dzisiaj propozycja na szybką i prostą, ale fajne prezentującą się na półmisku przekąskę. Tym razem na wytrawnie. czyli truskawka ,sól i pieprz.
Składniki :/ilości należy dobrać do potrzeb/
- 8 dużych truskawek
- 100 g białego serka kremowego
- 2 łyżki świeżej mięty
- szczypta soli
- pieprz kolorowy
- pistacje do dekoracji
Miętę umyć , osuszyć, drobno pokroić i przełożyć do miseczki z serem. Dodać szczyptę soli , pieprz świeżo zmielony/ dałam dość sporo/ i dokładnie wymieszać. Truskawki umyć, osuszyć i ściąć spód w ten sposób, by truskawkę można było swobodnie postawić, a następnie przekroić każdą na wysokości 2/3 owocu. Przygotowanym serkiem przełożyć każdą truskawkę i ułożyć na półmisku posypanym orzeszkami pistacjowymi. Truskawki podawać mocno schłodzone.
jeszcze nie próbowałam połączenia truskawek z pieprzem, może w tym roku się wreszcie skuszę :)
OdpowiedzUsuń