1.06.2012

Przekąska truskawkowa z miętowym serkiem i pieprzem


 Chyba nikt  nie potrafi oprzeć się pysznym truskawkowym specjałom. 
Uwielbiamy truskawkowe ciasta, desery , ryż i  pierożki  ze śmietanką, szukamy ciekawych połączeń smakowych ,ale truskawka smakuje zawsze tak samo . 

Truskawka jest doskonałym,  magicznym owocem, z którego możemy wyczarować tylko same pyszności. A dzisiaj propozycja na szybką i prostą, ale  fajne prezentującą się na półmisku przekąskę. Tym razem na wytrawnie.  czyli  truskawka ,sól i pieprz.

Składniki :/ilości należy dobrać do potrzeb/

  • 8 dużych truskawek 
  • 100 g białego serka kremowego
  •  2 łyżki świeżej mięty 
  • szczypta soli
  • pieprz kolorowy 
  • pistacje do dekoracji
Wykonanie:
Miętę umyć , osuszyć,  drobno pokroić i przełożyć do miseczki z serem.  Dodać szczyptę soli , pieprz świeżo zmielony/ dałam dość sporo/ i dokładnie wymieszać. Truskawki umyć, osuszyć i ściąć spód w ten sposób, by truskawkę można było swobodnie postawić, a następnie  przekroić każdą  na wysokości 2/3 owocu. Przygotowanym serkiem przełożyć każdą truskawkę  i ułożyć na półmisku posypanym  orzeszkami  pistacjowymi. Truskawki podawać mocno schłodzone.






1 komentarz:

  1. jeszcze nie próbowałam połączenia truskawek z pieprzem, może w tym roku się wreszcie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...