Pyszna i niskokaloryczna sałatka ze świeżego szpinaku , truskawek i mozzarelli z dodatkiem orzeszków pistacjowych. Doskonały ,zdrowy "deser" na upalne dni lub lekka smaczna , kolacja .
Młode liście szpinaku są doskonałym składnikiem sałatek. Można je dowolnie łączyć z rożnymi innymi warzywami, można komponować różne kombinacje smakowe.
Szpinak surowy jest smaczny .......,a właściwie to nie ma żadnego smaku ani zapachu , dopiero odpowiednio dobrane dodatki nadają mu właściwego posmaku.
Składniki:
- garść świeżego szpinaku /najlepszy młody/
- 1 szklanka truskawek
- 1/2 szklanki malutkich kuleczek mozzarelli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki drobno pokrojonych pistacji
- 2 łyżki oliwy z oliwek o smaku łagodnym
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
- pieprz kolorowy lub cytrynowy
Wykonanie:
Szpinak dokładnie oczyścić , umyć i osuszyć. Jeśli liście są duże należy je porwać na mniejsze kawałki. Truskawki umyć, obrać z szypułek pokroić na 4 części.
Na półmisku lub w miseczce wyłożyć liście szpinaku posypać solą i świeżym pieprzem, skropić oliwą wymieszaną z sokiem cytrynowym.
Dodać truskawki i kuleczki mozzarelli obtoczone w suszonej bazylii z odrobiną pieprzu.
Całość posypać pokrojonymi orzeszkami pistacjowymi.
Sałatkę należy przygotować ze schłodzonych składników.
Sałatka doskonale smakuje z dodatkiem sosu lub octu balsamicznego.
Pyszny pomysł na sałatkę. Sama też bardzo lubię młody szpinak w różnych tego typu kompozycjach sałatkowych.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki. Są rewelacyjne i w dodatku to istna bomba witaminowa :)
OdpowiedzUsuń