Zdrowe i
pyszne desery jabłkowe to doskonały
sposób na zaspokojenie apetytu na coś słodkiego.
Niezwykły smak
i zapach pieczonych jabłek kojarzy mi się najczęściej
z jesienno-zimowymi wieczorami , ale j mogę je jeść całkikem śmiało przez cały rok.....
z jesienno-zimowymi wieczorami , ale j mogę je jeść całkikem śmiało przez cały rok.....
Cudownie pachnące, rumiane , popękane owoce to chyba najlepszy i najzdrowszy deser.
Ale również odpowiednio dobrane dodatki tworzą
wartościową
, pożywną kompozycję pysznego podwieczorku , a nawet
śniadania. Właśnie pieczone, smażone czy gotowane jabłka to podstawowy składnik deserów , którymi zajadam się
szczególnie o tej porze roku..
A oto jedno z moich ulubionych deserów na poczekaniu czyli pieczone jabłka z herbatnikami
i granolą. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 -15 minut. /zależy
od gatunku jabłek/
Składniki:/2 porcje/
- 3-4 jabłka
- laska cynamonu /najlepiej ile kto lubi.../
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- ½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/
- kilka pełnoziarnistych herbatników
- 4 pełne łyżki orzechowej granoli
- owoce goji /do dekoracji/
Wykonanie:
-Jabłka obrać ze skórki ,
pokroić w kostkę około 1 cm i
przełożyć do rondelka.
-Wycisnąć sok z
cytryny, polać nim jabłka.
-Dodać
cynamon , kardamon i podlać kilkoma łyżkami wody.
-Dusić
pod przykryciem /od czasu do czasu mieszając/
do momentu, aż jabłka będą miękkie/ ale nadal jędrne/.
-Pod
koniec dodać rodzynki i pokrojone figi.
-Jabłka
przestudzić i dosłodzić miodem /wyjąć laskę cynamonu/.
-Przygotować
szklane miseczki.
-Na
dnie wyłożyć warstwę pokruszonych herbatników i przykryć je warstwą jabłek.
-Na
jabłka na nałożyć ponownie cienką warstwę ciastek i ponownie nałożyć jabłka.
-Wierzch
posypać warstwą granoli i udekorować owocami goji.
ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuń