02.03.2015

Cynamonowe jabłka z herbatnikami i granolą/deser


Zdrowe  i pyszne  desery jabłkowe to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu na coś  słodkiego.
Niezwykły  smak i zapach pieczonych jabłek kojarzy mi się najczęściej
 z  jesienno-zimowymi wieczorami , ale j mogę je jeść całkikem śmiało przez cały rok.....

Cudownie pachnące, rumiane  , popękane owoce  to  chyba najlepszy  i najzdrowszy deser.
 Ale  również  odpowiednio dobrane dodatki    tworzą   wartościową ,  pożywną  kompozycję pysznego podwieczorku , a nawet śniadania. Właśnie pieczone, smażone czy gotowane  jabłka to podstawowy  składnik deserów , którymi zajadam się szczególnie  o tej porze roku..
A oto jedno z moich ulubionych deserów  na poczekaniu czyli pieczone jabłka z  herbatnikami  i  granolą. Przygotowanie  nie zajmuje więcej niż 10 -15 minut. /zależy od gatunku jabłek/

Składniki:/2 porcje/
  • 3-4 jabłka
  •  laska cynamonu  /najlepiej ile kto lubi.../
  • 1/4  łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2  łyżki  miodu
  • ½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/
  • kilka  pełnoziarnistych herbatników
  • 4  pełne łyżki orzechowej granoli
  • owoce goji /do dekoracji/

Wykonanie:
-Jabłka obrać ze skórki ,  pokroić  w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka.
-Wycisnąć  sok z cytryny, polać nim  jabłka.
-Dodać cynamon , kardamon i  podlać kilkoma  łyżkami wody.
-Dusić pod przykryciem /od czasu do czasu mieszając/  do momentu, aż jabłka będą miękkie/ ale nadal jędrne/.
-Pod koniec dodać rodzynki i pokrojone figi.
-Jabłka przestudzić  i dosłodzić miodem /wyjąć laskę cynamonu/.
-Przygotować szklane miseczki.
-Na dnie wyłożyć warstwę pokruszonych herbatników i przykryć je warstwą jabłek.
-Na jabłka na nałożyć ponownie cienką warstwę ciastek i ponownie nałożyć jabłka.
-Wierzch posypać warstwą granoli i udekorować owocami goji.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...