Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z cebulą , jabłkami i żurawiną to pyszna potrawa,
...... na zewnątrz chrupka , rumiana , wewnątrz miękka i soczysta ......taka właśnie jest moja kiełbasa /myślę,że bardzo dużo zależy od rodzaju i gatunku kiełbasy , moja nie wymagała żadnej obróbki wstępnej , po prosu ją upiekłam /.
Składniki:- 4-6 kawałków białej kiełbasy /po 150 g/ u mnie włoska biała salsiccia
- 2 duże cebule /czerwone/
- 2 jabłka
- ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz /do smaku
-Kiełbasę oprószyć papryką, nakłuć w kilku miejscach.
-Cebule obrać, pokroić w
plasterki i zeszklić na oliwie.
-Doprawić solą, pieprzem,
majerankiem , dodać liść laurowy, ziele i
zmiażdżony czosnek, przemieszać.
-Przełożyć do naczynia
żaroodpornego.
-Na cebuli ułożyć kiełbasę ,
wierzch posmarować żurawiną wymieszaną z łyżką oliwy.
-Całość zalać winę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180
stC. na ok. 25 minut.
-Jabłka umyć, osuszyć , pokroić w cząstki , usunąć gniazdka
nasienne i dodać do kiełbasy.
-Piec razem ok.20 minut.
-Cebula powinna być ładnie przyrumieniona, kiełbasa upieczona, jabłka miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz