Gulasz wieprzowy z dodatkiem karczocha to danie mięsne , które należy do moich ulubionych
i nie może go zabraknąć w sezonie .
Niestety sezon na karczochy już za nami , a więc do gulaszu można dodać w zamian karczochy
z zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne .
To niezwykłe warzywo odpowiednio przyrządzone jest smaczną, wartościową przystawką.
Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju.......
Składniki:
- 2 świeże karczochy
- 500-600 g mięsa wieprzowego/ łopatka /
- 1/2 cebuli
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta papryki ostrej
- suszony lub świeży rozmaryn / do smaku
- 1 łyżka mąki
- ½ szklanki wytrawnego,czerwonego wina
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach
Wykonanie:
-Karczochy obrać /zachować również łodyżki/ ,
pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny .
Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje
ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny można użyć zielonej pietruszki.
-Rozgrzać 2 łyżki
oliwy , wrzucić osuszone karczochy ,
podsmażyć kilka minut , podlać odrobiną
bulionu i poddusić kolejne 5 minut.
-Umyte mięso osuszyć
, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami oraz mąką.
-Cebulę obrać ,
pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie / 2 łyżki/.
-Podsmażoną cebulę przełożyć na talerzyk, a na rozgrzaną patelnię wrzucić przygotowane kostki mięsa i obsmażyć z każdej strony .
-Wlać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu.
-Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok.20 minut.
-Dodać koncentrat pomidorowy , podsmażoną cebulę i dusić do
miękkości mięsa.
-Jeśli w czasie gotowania
płyn zbytnio wyparuje należy
dolać gorącej wody lub bulionu w
zależności od tego jaki gęsty powinien być nasz sos.
-Na koniec dodać karczochy , doprawić do smaku i posypać
kuleczkami czerwonego pieprzu.
-Gotowy gulasz przełożyć na talerze i podawać z pieczywem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz