Gulasz wieprzowy  z dodatkiem  karczocha to  danie mięsne ,  które  należy do  moich ulubionych 
 i nie może go zabraknąć w  sezonie . 
Niestety sezon na karczochy już  za nami , a więc   do gulaszu można dodać w zamian  karczochy 
 z zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne .
To niezwykłe  warzywo odpowiednio przyrządzone   jest smaczną,  wartościową  przystawką.
Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju.......
Składniki:
- 2 świeże karczochy
- 500-600 g mięsa wieprzowego/ łopatka /
- 1/2 cebuli
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta papryki ostrej
- suszony lub świeży rozmaryn / do smaku
- 1 łyżka mąki
- ½ szklanki wytrawnego,czerwonego wina
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach
.jpg) 
Wykonanie:
-Karczochy obrać /zachować również łodyżki/  , 
pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny .
Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje 
ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny można  użyć zielonej pietruszki. 
-Rozgrzać  2 łyżki
oliwy , wrzucić  osuszone karczochy ,
podsmażyć  kilka minut , podlać odrobiną
bulionu i poddusić kolejne 5 minut. 
-Umyte mięso  osuszyć
,  pokroić w  kostkę i oprószyć przyprawami oraz  mąką.
-Cebulę obrać , 
pokroić w  krążki i podsmażyć  na oliwie / 2 łyżki/.
-Podsmażoną cebulę przełożyć na talerzyk, a na rozgrzaną  patelnię wrzucić  przygotowane kostki mięsa i obsmażyć  z każdej strony .
-Wlać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu.
-Zalać bulionem i dusić pod przykryciem  na wolnym ogniu ok.20 minut.
-Dodać koncentrat pomidorowy , podsmażoną cebulę i dusić do
miękkości mięsa.
-Jeśli  w czasie  gotowania 
płyn   zbytnio wyparuje należy
dolać gorącej wody lub bulionu  w
zależności od tego jaki gęsty powinien być nasz sos.
-Na koniec dodać karczochy , doprawić do smaku i posypać
kuleczkami czerwonego pieprzu.
-Gotowy gulasz przełożyć na talerze i podawać z pieczywem .
 

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz