4/29/2015

Gulasz wieprzowy z karczochem

 Gulasz wieprzowy  z dodatkiem  karczocha to  danie mięsne ,  które  należy do  moich ulubionych 
 i nie może go zabraknąć w  sezonie . 
Niestety sezon na karczochy już  za nami , a więc   do gulaszu można dodać w zamian  karczochy 
 z zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne .
To niezwykłe  warzywo odpowiednio przyrządzone   jest smaczną,  wartościową  przystawką.
Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju.......
Składniki:
  • 2 świeże karczochy
  • 500-600 g mięsa wieprzowego/ łopatka /
  • 1/2 cebuli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta  papryki ostrej
  • suszony lub świeży rozmaryn / do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki wytrawnego,czerwonego  wina
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach  

Wykonanie:

-Karczochy obrać /zachować również łodyżki/  ,  pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny . Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje  ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny można  użyć zielonej pietruszki.
-Rozgrzać  2 łyżki oliwy , wrzucić  osuszone karczochy , podsmażyć  kilka minut , podlać odrobiną bulionu i poddusić kolejne 5 minut. 
-Umyte mięso  osuszyć ,  pokroić w  kostkę i oprószyć przyprawami oraz  mąką.
-Cebulę obrać ,  pokroić w  krążki i podsmażyć  na oliwie / 2 łyżki/.
-Podsmażoną cebulę przełożyć na talerzyk, a na rozgrzaną  patelnię wrzucić  przygotowane kostki mięsa i obsmażyć  z każdej strony .
-Wlać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu.
-Zalać bulionem i dusić pod przykryciem  na wolnym ogniu ok.20 minut.
-Dodać koncentrat pomidorowy , podsmażoną cebulę i dusić do miękkości mięsa.
-Jeśli  w czasie  gotowania  płyn   zbytnio wyparuje należy dolać gorącej wody lub bulionu  w zależności od tego jaki gęsty powinien być nasz sos.
-Na koniec dodać karczochy , doprawić do smaku i posypać kuleczkami czerwonego pieprzu.

-Gotowy gulasz przełożyć na talerze i podawać z pieczywem .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (7)