Delikatna , pożywna i bardzo smaczna zupa ziemniaczana z dodatkiem szpinaku, kukurydzy i zielonego makaronu …również ze szpinakiem.
Zielony makaron , który użyłam do zupy przygotowałam
samodzielnie dodając do ciasta makaronowego ugotowany ,wyciśnięty i zmiksowany
szpinak.
Należy wówczas odpowiednio zmniejszyć ilość płynu w stosunku do pozostałych składników.
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 3 ziemniaki
- ½ selera /korzeń/
- ½ pora /jasna część/
- mały koper włoski/można pominąć/
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżego szpinaku
- ¾ szklanki kukurydzy
- ¼ łyżeczki imbiru
- sól /do smaku
- czerwony pieprz w ziarenkach /do dekoracji
- ok. 150 g zielonego makaronu /szpinakowego/maltagliati
Wykonanie:
-Warzywa dokładnie umyć i obrać.
-Ziemniaki , koper i
seler pokroić w kostkę, por w krążki .
-W garnku na zupę rozgrzać oliwę .
-Wrzucić pokrojone warzywa i mieszając chwilę poddusić.
-Wlać gorący bulion i
gotować do miękkości warzyw.
-Pod koniec gotowania
dodać pokrojony szpinak i kukurydzę, doprawić do smaku.
-Makaron ugotować
w osolonej wodzie , przecedzić i
dodać do zupy.
-Gęstość zupy
uregulować bulionem lub gorącą wodą w/g własnego gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz