Gotowane buraczki nadziewane selerową surówką to doskonała przystawka
do dań mięsnych. Szczególne świetnie pasuje do wielkanocnego obiadu.
do dań mięsnych. Szczególne świetnie pasuje do wielkanocnego obiadu.
Dodatek do surówki suszonych owoców gojii lub żurawiny stanowi fajny akcent
smakowy i dekoracyjny.
Odrobina kiełków buraka podkreśla naturalny i wiosenny charakter przystawki.
smakowy i dekoracyjny.
Odrobina kiełków buraka podkreśla naturalny i wiosenny charakter przystawki.
Składniki: /4 porcje/
- 4 buraki ćwikłowe
- 1 seler /korzeń/
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyzki majonezu
- cukier/do smaku
- sól /do smaku
- pieprz/ do smaku
- 2 łyżki owoców gojii lub żurawiny
- kiełki buraków/do dekoracji
Wykonanie:
-Buraki ugotować wraz ze skórką, wystudzić i obrać.
-Każdy burak przekroić na pół, delikatnie wydrążyć trochę miąższu ze środka / miąższ wykorzystać do ćwikły /, delikatnie posolić i skropić sokiem z cytryny.
-Seler obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryną
.
-Dodać majonez, chrzan, cześć owoców, doprawić do smaku solą i cukrem , wymieszać.
-Wstawić do lodówki.
-Bezpośrednio przed podaniem nakładać obficie sałatkę we wgłębienia wydrążonych
buraczków.
-Wierzch posypać
kiełkami buraków, żurawiną lub
owocami gojii.
Cóż za uczta dla oczu :)...i zapewne również dla podniebienia :). Zapisuję przepis, bo takich szukam :). Pozdrawiam :) !
OdpowiedzUsuń