Pieczeń ze schabu to najlepsza w/g mnie forma przygotowania mięsa na świąteczny obiad.
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tego popularnego dania i większość
z nich już wypróbowałam.
Tym razem postanowiłam podać na obiad schab w ziemniaczanej skorupce.
Proste, smaczne danie , które elegancko prezentuje się na talerzu .
Przygotowane w ten sposób mięso wystarczy podać z dodatkiem świątecznej surówki. Mięso należy upiec dzień wcześniej/ najprościej w rękawie/ , a przed podaniem
obłożyć masą ziemniaczanę i zapiec.
Składniki:
- ok.1,5 kg schabu
- 2 ząbki zmiażdzonego czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól/do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 3 łyżki śmietany 30%
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2-3 łyżki posiekanych ziół / pietruszka, szczypiorek, tymianek, majeranek….do wyboru/
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz /do smaku
-Mięso natrzeć solą i czosnkiem, oprószyć papryką i majerankiem.
-Skropić oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 godziny.
-Zamarynowane mięso włożyć do
rękawa foliowego, / można dorzucić do środka 2 ząbki czosnku i 1/2 cebuli/, zamknąć , umieścić w naczyniu żaroodpornym
i wstawić do zimnego piekarnika.
-Nastawić temperaturę na 180-200 st.C
i piec ok.60-80 min/ w zależności
od wielości mięsa/.
-Upieczone, przyrumienione
mięso wyjąć z piekarnika i
pozostawić do wystudzenia /w rękawie/.
-Ziemniaki obrać , umyć, ugotować , odcedzić i jeszcze ciepłe zagnieść
razem ze śmietanką
na pure.
-Dodać posiekane zioła, sól i pieprz i starty
ser.
-Wymieszać.
-Zimne mięso wyjąć z worka i umieścić w naczyniu
żaroodpornym.
-Masą ziemniaczaną obłożyć starannie wierzch i
boki schabu /wilgotna ręką/.
-Wstawić do gorącego piekarnika na ok.15
minut.
-Ziemniaki powinny się ładnie przyrumienić, a
mięso podgrzać.
-Gotową pieczeń pokroić i ułożyć na podgrzanym półmisku lub bezpośrednio na
talerzach.
-Podawać z
ćwikłą lub buraczkami nadziewanymi sałatką selerową z chrzanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz