Wielkanoc coraz bliżej, zakwas na żurek gotowy .....
........bo bez żurku lub białego barszczu sie nie obejdzie.
Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- ok. 400 g białej kiełbasy
- ok. 500 ml zakwasu na żurek
- 2-3 suszone grzybki
- 150 g wędzonki
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- sól i pieprz /do smaku
Wykonanie:
-Namoczone /kilka godzin wcześniej /grzyby ugotować .
-Boczek
pokroić w kostkę i podsmażyć.
-Warzywa
zalać wodą ok. /1,5l /, dodać kiełbasę i
gotować ok. 20 minut.
-Wyjąć kiełbasę / przed podaniem podsmażyć na patelni lub w
piekarniku/.
-Bulion przecedzić i połączyć z grzybami, wlać
zakwas , dodać zmiażdżony czosnek i zagotować.
-Doprawić
do smaku solą i pieprzem , dodać chrzan,
majeranek i podsmażony boczek.
-Jeśli
wymaga uregulować gęstość żurku /wodą
lub mąką/, można przecedzić.
Połączyć ze śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz