2.04.2015

Wiosenne kruche ciasteczka

Proste , kruche ciasteczka  o delikatnym kwiatowym posmaku,
 który uzyskałam dzięki różanej wodzie.
Wodę różaną można zastąpić  np. pomarańczową  lub zwykłą naturalną  /zimną/ ,
 którą  należy dodać w takiej ilości, by uzyskać elastyczne, zwarte ciasto.
 Do przygotowania ciasta użyłam zwykłego blendera, ale  można je wyrobić w tradycyjny sposób
  na stolnicy.  Dodatek mąki  ryżowej  i skrobi kukurydzianej  sprawia, że ciasteczka są  bardzo delikatne i kruchutkie.
Kształt ciasteczek jest zupełnie dowolny, ale w związku ze  zbliżającycymi  się Świętami  wybrałam  wiosenne, wielkanocne kształty.
 Ciasteczka takie mogą być przyjemną  dekoracją stołu i koszyczka.

Składniki:
  • 200 g mąki jasnej orkiszowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok. 2 łyżki wody różanej

Wykonanie:
-Wszystkie składniki na ciasto  przełożyć do misy miksera  i krótko wyrobić do mometu ,
aż powstanie  gładkie , jednolite ciasto.
-Uformować kulę , owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 10 minut.
-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.4 mm i  przy pomocy foremek wyciąć
 ciasteczka o różnych kształtach.
-Ciasteczka  ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C.
Piec ok.6-10 minut na złoty kolor.
Upieczone ciasteczka oprószyłam cukrem pudrem................ale można je dowolnie udekorować

 



3 komentarze:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...