Proste , kruche ciasteczka o
delikatnym kwiatowym posmaku,
który uzyskałam dzięki różanej wodzie.
który uzyskałam dzięki różanej wodzie.
Wodę różaną
można zastąpić np. pomarańczową lub zwykłą naturalną /zimną/ ,
którą
należy dodać w takiej ilości, by
uzyskać elastyczne, zwarte ciasto.
Do przygotowania ciasta użyłam zwykłego blendera,
ale można je wyrobić w tradycyjny sposób
na stolnicy. Dodatek mąki ryżowej i skrobi kukurydzianej sprawia, że ciasteczka są bardzo delikatne i kruchutkie.
Kształt ciasteczek jest zupełnie
dowolny, ale w związku ze zbliżającycymi się
Świętami wybrałam wiosenne,
wielkanocne kształty.
- 200 g mąki jasnej orkiszowej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 2 łyżki wody różanej
-Wszystkie składniki na
ciasto przełożyć do misy miksera i krótko wyrobić do mometu ,
aż powstanie gładkie , jednolite ciasto.
aż powstanie gładkie , jednolite ciasto.
-Uformować kulę , owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 10 minut.
-Schłodzone ciasto
rozwałkować na grubość ok.4 mm i przy
pomocy foremek wyciąć
ciasteczka
o różnych kształtach.
-Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C.
Uroczeze ciasteczka)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka. Jeśli zdążę przed Świętami, to chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńŚliczne
OdpowiedzUsuń