Oto kolejna kombinacja bananowych ciastek , które dla mnie
są doskonałym dodatkiem do śniadaniowych koktajli, jogurtów i kawy.
Bez cukru, jaj, mąki pszennej i zbędnych tłuszczy.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany /średniej wielkości/
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki otrębów owsianych/lub pszennych /
- 4 łyżki mąki kokosowej / drobne wiórka/
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka czekoladowych kropelek/można pominąć/
Wykonanie:
-Obrane banany przełożyć do miski , rozgnieść widelcem i skropić sokiem
z cytryny,
dodać nasiona lnu.
-Wsypać otręby, kokos, mąkę ryżową zmieszaną z sodą i olej.
-Składniki starannie wymieszać łyżką, dodać kropelki czekoladowe, ponownie wymieszać.
-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać
do temp.180st.C.
-Łyżką do lodów /lub zwykłą / nakładać na blachę / w odstępach / niewielkie kupki
ciasta ,
lekko je spłaszczać nadając ciasteczkom odpowiedni kształt.
-Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika .
-Piec ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz