drożdżowe z bakaliami .
Słodka, puszysta , wypełniona bakaliami , pokryta lukrem , posypana migdałami , pachnąca skórką pomarańczową i cytrynową..................nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.
Ten oryginalny, włoski przysmak
można przygotować w domu , ale...........
.........pieczenie colomby jest dość pracochłonne , a włoski rynek oferuje w okresie świątecznym olbrzymi ich wybór . Nie muszę więc tracić czasu na wypiek tego ciasta , a mogę do woli rozkoszować się jego fantastycznym, oryginalnym smakiem. Z pewnością kiedyś, gdy nie będę mieć do nich dostepu upiekę samodzielnie.
Póki co upiekłam jedynie ciasto ucierane w kształcie colomby, ale to tylko namiastka i zupełnie inny wypiek......../zobacz
Uwielbiam, choć w tym roku tylko popatrzę jak jedzą inni :( Moich wypieków też nie wypróbuję ale cieszę się, że mam dla kogo piec, więc dzisiaj umnie wielkie pieczenie:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!!!
p.s. Nasze Święta w tym roku na Włoskiej Ziemi:)
Ja również kolejny raz spedzam /niestety/ Świeta w Italii.Stół wielkanocny bedzie bardzo skromny...... Rzeczywiście najważniejsze jest mieć dla KOGO piec ................................!!!!!!
Usuń