10.02.2011

Musli z bananem


Oto zdrowe,a zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie stanowiące idealny poranny posiłek.Połączenie płatków zbożowych,nasion i owoców jest żródłem łatwo przyswajanych witamin,składników mineralnych,błonnika,a dodatek mleka i jogurtu wzbogaca posiłek w wapń.
Takie śniadanko możemy spożywać każdego dnia
/jeśli nie ma szczególnych przeciwwskazań/regenerując florę bakteryjną i dostarczając
naszemu organizmowi niezbędnych składników .

Składniki : na 2 osoby

  • 50g płatków owsianych
  • 100ml letniego mleka
  • 4 łyżki mieszanki bakaliowej/orzechy,rodzynki,nasiona dowolnych owoców
  • suszone morele itp./
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki oleju lnianego/może być inny/

Wykonanie:
Dowolną ilość bakalii  należy zmiksować i umieścić w szczelnym pojemniczku,który należy przechowywać w lodówce.Kiedy mamy ochotę na zdrowe śniadanko mieszanka bakaliowa jest już gotowa.Należy tylko ,co jakiś czas uzupełniać braki.
Płatki namoczyć w letnim mleku i odczekać,aż zmiękną.Do przygotowanych pucharków lub miseczek układać warstwami płatki,mieszankę bakaliową,banana i jogurt,Całość polać
miodem i olejem.Można również wszystkie składniki wymieszać razem.Będzie szybciej,ale mniej efektownie.


Według gustu i uznania możemy dodawać do musli dowolne owoce.Ale głównie jabłko uzupełnia właściwy skład poprawnie dobranych składników w musli.Jabłka należą do owoców,które możemy łączyć ze wszystkimi grupami pokarmowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........