22.02.2011

Makaron penne z koprem włoskim-penne con finocchio


Składniki:/na 2 osoby/
  • 160-200 g makaronu penne
  • 1/2 kopru włoskiego/finocchio/
  • 1 mała marchew
  • 1/2 cebuli
  • oliwa z oliwek/ok.2 łyżki/
  • 150ml wina białego-wytrawnego
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Pokrojony w cienkie plastry koper i marchewkę wrzucić na patelnię do lekko podsmażonej cebuli.Mieszając poddusić na małym ogniu ok.5 min.Podlać winem i mieszać do chwili,kiedy wino odparuje.Przyprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok.8 min.Jarzyny powinny być miękkie,ale jędrne.Odstawić z ognia i przykryć pokrywką.W międzyczasie ugotować makaron w/g przepisu,przecedzić i gorący wrzucić do podduszonych jarzyn.Trzymając nadal patelnię na ogniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Gotowy makaron wyłożyć na talerze,dodać ulubioną zieleninkę, a najlepiej koperek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...