- 160-200 g makaronu penne
- 1/2 kopru włoskiego/finocchio/
- 1 mała marchew
- 1/2 cebuli
- oliwa z oliwek/ok.2 łyżki/
- 150ml wina białego-wytrawnego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Pokrojony w cienkie plastry koper i marchewkę wrzucić na patelnię do lekko podsmażonej cebuli.Mieszając poddusić na małym ogniu ok.5 min.Podlać winem i mieszać do chwili,kiedy wino odparuje.Przyprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok.8 min.Jarzyny powinny być miękkie,ale jędrne.Odstawić z ognia i przykryć pokrywką.W międzyczasie ugotować makaron w/g przepisu,przecedzić i gorący wrzucić do podduszonych jarzyn.Trzymając nadal patelnię na ogniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Gotowy makaron wyłożyć na talerze,dodać ulubioną zieleninkę, a najlepiej koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz