Minestrone di verdure /włoska zupa jarzynowa/ to pyszna, kolorowa, wieloskładnikowa mieszanka różnych warzyw i przypraw podawana w formie zupy, posypanej tartym parmezanem.
To bogactwo witamin i soli mineralnych w jednym talerzu. Przygotowanie minestrone jest pracochłonne, gdyż wymaga trochę czasu na wstępne przygotowanie i pokrojenie warzyw,a im więcej warzyw,tym zupa jest wartościowsza.To, jakie warzywa wybieramy będzie decydowało o smaku i wartości odżywczej naszej potrawy.
To bogactwo witamin i soli mineralnych w jednym talerzu. Przygotowanie minestrone jest pracochłonne, gdyż wymaga trochę czasu na wstępne przygotowanie i pokrojenie warzyw,a im więcej warzyw,tym zupa jest wartościowsza.To, jakie warzywa wybieramy będzie decydowało o smaku i wartości odżywczej naszej potrawy.
Praktycznie nie ma jednego przepisu na "minestrone di verdure",ponieważ jest to zupa z warzyw sezonowych.
Wyjątek stanowi zupa,którą przygotowujemy z gotowych mieszanek warzyw mrożonych, którą możemy zajadać się przez cały rok. We Włoszech mieszanki do sporządzania minestrone są bardzo popularne i goszczą w kuchni na co dzień. Nic w tym złego i dziwnego, gdyż bogactwo gatunków, jakości, rodzajów jakie oferuje przemysł włoskich mrożonek jest wprost nieporównywalny do naszego, ubogiego rynku. Zupy przygotowane z takich właśnie mieszanek są pyszne i niewiele różnią się w smaku od pracochłonnej minestrone ze świeżych warzyw. I ja właśnie taką zupą zajadam się bardzo często i to nie tylko z powodu łatwości w przygotowaniu, ale również z powodu braku świeżych warzyw sezonowych.
A więc”wiwat mrożonki”. Dietetycy twierdzą, że to świetna alternatywa dla świeżych warzyw i owoców. Mrożenie przebiega w ciągu kilku minut,więc surowiec nie ma zbyt wiele czasu na utratę cennych składników. Chyba,że są niewłaściwie przechowywane. Zdrowa mrożonka ma sypką zawartość. Mrożonki najlepiej bezpośrednio jeszcze zamrożone wrzucać na gorącą wodę.
I dzisiaj właśnie przygotowałam pyszną zupę z mrożonej mieszanki wieloskładnikowej.W mojej zupie znajduje się: marchew, fasola,f asolka szparagowa, pomidor, papryka, ziemniaki, groszek, seler, cukinia, czosnek, pietruszka, bazylia, cebula. Zamrożoną mieszankę należy wrzucić do rondelka, dodać kilka łyżek oliwy z oliwek i mieszając poddusić całość, aż do rozmrożenia się jarzyn. Dolać gorącej wody i gotować do chwili, kiedy jarzyny będą wystarczająco miękkie, doprawić do smaku. Pod koniec gotowania można wrzucić drobny makaron lub ryż. Na talerzu obowiązkowo posypać startym parmezanem.
Można dodać do zupy, w zależności od gustu i pory roku, różne inne warzywa, takie jak dynia, , szpinak, pory,brokuły, kapustę, cebulę, zioła, kalafior itp.
Można również oddzielnie zamrażać różne warzywa i korzystać z nich w miesiącach, w których nie są one dostępne na rynku.
Można również oddzielnie zamrażać różne warzywa i korzystać z nich w miesiącach, w których nie są one dostępne na rynku.
Aby zupa była bardziej atrakcyjna dla dzieci , można ją zmiksować , dodać drobny makaronik lub ryż i posypać tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz