22.02.2011

Spaghetti z czosnkiem i papryczką chili -Spaghetti aglio-olio-peperoncino

Jedna z wielu wersji szybkiego dania z makaronu. Kto lubi czosnek i ostrą papryczkę chili zaspokoi swój apetyt i  zadowoli podniebienie. Kto nie przepada za zapachem czosnku, nie polecam .
W tym daniu czosnek odgrywa rolę główną.
Składniki na 2 osoby:

  • 180-200 g makaronu spaghetti
  • oliwa z oliwek  /wg uznania, u mnie 3 łyżki/
  • 4 ząbki czosnku
  • papryczka ostra/peperoncino,/
  • sól


Przygotowanie:

Makaron wrzucić do osolonej wody i gotować wg przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie wlać na patelnię ok.3 łyżek oliwy z oliwek,wrzucić drobniutko posiekany lub roztarty czosnek,kawałeczek pokrojonej papryczki/lepiej bez pestek,bo są bardzo ostre/i lekko podsmażyć.Czosnek nie powinien się przypalić,gdyż staję się gorzki. Można dodać trochę wody z  makaronu. Ugotowany,odcedzony makaron  wrzucić na patelnię i wszystko dokładnie wymieszać. Można dodać  2 łyżki świeżej oliwy,bo tak naprawdę ten makaron  powinien pływać w oliwie.Wyłożyć na talerze i posypać obficie zieloną                pietruszką,która powinna choć troszkę zniwelować mocny zapach czosnku.                                  fot.z netu




W nieco innej wersji: czosnek w całości i papryczkę poddusić na oleju z dodatkiem paru łyżek wody z gotującego się makaronu    ok.5min. Wyjąć czosnek,rozetrzeć na desce i wrzucić z powrotem na patelnię.Do powstałego w ten sposób sosiku wrzucamy makaron itd…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...