Zdrowa,smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka,którą możemy zajadać się do woli.
Z dodatkiem ulubionego pieczywa można zaserwować ją sobie na kolację,ale może też być znakomitą przystawką do dania mięsnego.
Składniki:/na 2 osoby/
Wykonanie:
Umyte warzywa kroimy na cząstki, paski, kostki itp. sałatki rwiemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce, aby dobrze wymieszać składniki. W małej miseczce mieszamy oliwę z sokiem pomarańczowym, do uzyskania gładkiej emulsji/jeśli ktoś lubi więcej sosu, dowolnie zwiększamy proporcje/ Gotowym sosem sałatkowym skrapiamy warzywa.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerzyki posypując kiełkami .
Coś więcej na temat kiełków tutaj
i tutaj
- 1 szklanka kiełków sojowych
- 1 pomidor
- kawałek czerwonej i żółtej papryki
- 1/2 op. mixu dowolnych sałatek/ rukola,radicchio,sałatka cukrowa,lodowa itp./
- 1 marchew
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 pomarańczy
- sól , pieprz świeżo zmielony do smaku
Umyte warzywa kroimy na cząstki, paski, kostki itp. sałatki rwiemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce, aby dobrze wymieszać składniki. W małej miseczce mieszamy oliwę z sokiem pomarańczowym, do uzyskania gładkiej emulsji/jeśli ktoś lubi więcej sosu, dowolnie zwiększamy proporcje/ Gotowym sosem sałatkowym skrapiamy warzywa.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerzyki posypując kiełkami .
Coś więcej na temat kiełków tutaj
i tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz