Sos boloński /ragu'/ to jeden z najpopularniejszych włoskich sosów do makaronu.
Nic dodać, nic ująć.....smakowite połączenie i choć do lekkich dań nie należy, to warto się skusić.
Składniki:/ 4 porcje /
- 400 g makaronu wstążki
- 300 g mięsa mielonego /mieszane z przewagą wołowego/
- 400 g pomidorów w puszce
- 1/2 szklanki czerwonego wina/ użyłam. Sangiovese/
- 1 marchewka
- łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 1 kostka mięsna
- 3 ziarenka jałowca
- 3 ziarenka goździków
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól,pieprz
- Ser Parmezan
Wykonanie:
Pokrojone w drobniutką kostkę warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać mięso mielone i mieszać dokładnie drewnianą łyżką tworząc jednolitą masę. Przykryć i gotować na średnim ogniu ok.5 minut,wlać wino i pozostawić na ogniu jeszcze przez 2 minuty do odparowania płynu. Następnie dodać pomidory /mogą być przetarte/,a gdy sos zacznie się gotować zmniejszyć ogień, dodać pozostałe składniki i gotować pod przykryciem ok.2-3 godz. / w-g oryginału/ mieszając od czasu do czasu. Gdy sos zgęstnieje jest gotowy, należy go tylko doprawić, wyjąć goździki i jałowiec. Jeśli w czasie gotowania ubywa mocno płynu należy go delikatnie uzupełniać aby nie przypalić sosu.
Mój sos gotuję o wiele krócej, ale w kuchni włoskiej jest to nie do przyjęcia.
Mój sos gotuję o wiele krócej, ale w kuchni włoskiej jest to nie do przyjęcia.
Makaron ugotować w osolonej wodzie-w/g przepisu na opakowaniu, połączyć z sosem ,
wymieszać i posypać startym serem.
wymieszać i posypać startym serem.
Nie wskazane jest polewanie ugotowanego makaronu gotowym sosem /mnie się to zdarza/.
Sos należy przełożyć do makaronu i wymieszać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz